Ezt a krumplipelyhes pizzás csigát azért szeretem nagyon, mert hála a krumplipehelynek nagyon sokáig puha és élvezhető marad a tésztája, ezért másnap is tökéletes. A fűszervajjal igazán különleges és illatos lesz, a tetején lévő pirult magvak pedig nagyon illenek hozzá!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 4 evőkanál burgonyapehely
- 1 teáskanál kristálycukor
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- fél-háromnegyed bögre langyos víz (szűk 2 dl)
- 2-3 teáskanál só
- 1 csipet szódabikarbóna
- 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír
+ fűszervaj a kenéshez
+ egy tojás felverve a kenéshez
+ magvak a tetejére
Elkészítése:
1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
Az összes hozzávalót beleöntjük egy dagasztótálba.
Géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még vizet, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
2. Fél óra alatt a tésztát, letakarva, nagyjából a kétszeresére kelesztjük, közben előkészíthetjük a feltéteket, és kibélelhetünk két gáztepsit sütőpapírral.
3. A tésztát elfelezzük, majd téglalap alakúra nyújtjuk, olyan 3-4 mm vastagságúra.
4. Megkenjük őket fűszervajjal, ezután feltekerjük őket, mint a bejglit, és tetszőleges vastagságú szeletekre vágjuk. Nem érdemes túl vékonyra, mert különben ki fog száradni, hadd legyen szép magas, és pufi! Tepsibe sorakoztatjuk a csigákat, majd megkenjük a tetejüket felvert tojással, és megszórjuk tetszőleges magvakkal.
5 190 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 15-20 perc alatt szép világosra sütjük. Ha az alja már szépen megsült, akkor elkészült. Körben szép világos, majdnem fehér marad a tészta.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További csiga receptjeim: