Barion Pixel

Käsespätzle: avagy a sváb sajtos nokedli!

käsespätzle

Egészen pontosan: sajtos galuska, sült szalonnával és pirított hagymával! Igazi tartalmas, lélekmelengető finomság a hegyekből!

Először Németországban volt szerencsém megkóstolni egy családnál, ahol cserediákként laktam. Négyféle hegyi sajttal volt rétegezve, eszméletlenül finom volt!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 15-20 dkg szeletelt bacon szalonna
  • 2,5 dkg vaj
  • fél bögre főzőtejszín (1,25 dl)
  • 15 dkg sajt reszelve vegyesen (jó,ha van közte karakteresebb fajta)
  • 1-2 mokkáskanál só
  • fél mokkáskanál bors

A galuskához:

  • 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • 1 tojás
  • negyed bögre tej (0,6 dl)
  • fél bögre víz (1,25 dl)
  • negyed bögre sör vagy szóda (0,6 dl)
  • 1 mokkáskanál só

A pirított hagymához:

  • 2 fej vöröshagyma
  • fehér finomliszt

+ a tetejére 15 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

1. A bacont csíkokra vágjuk, majd egy serpenyőben kisütjük a zsírját.

2. A megsült bacont kiszedjük, majd a vajat hozzáadjuk a zsiradék hoz, és felöntjük a tejszínnel, majd beleforgatjuk a reszelt sajtot. Összefőzzük, közben sózzuk, borsozzuk.

3. A nokedlihoz összekeverjük a hozzávalókat, majd sós forró vízbe szaggatjuk nokedliszaggatóval, és kifőzzük.

4. A kifőtt galuskát leszűrjük, összeforgatjuk a sajtos alappal, majd kivajazott, hőálló tálba öntjük.

5. Megszórjuk a reszelt sajttal, és 220 fokon 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.

6. Közben elkészítjük a pirított hagymát. A hagymákat megpucoljuk, félbevégjuk, és vékonyra szeleteljük, majd alaposan meghintjük liszttel, jól összeforgatjuk, és forró olajban ropogósra, aranybarnára sütjük.

7. A megsült nokedlit pirított hagymával és a sült szalonnával meghintve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További nokedlis receptjeim:

Tojásos nokedli, ahogyan én készítem

Sertéspörkölt galuskával

Túrós fánkgaluska nokedliszaggatóval elkészítve

käsespätzle

szeretettel ajánlom:

Kategóriák