Egészen pontosan: sajtos galuska, sült szalonnával és pirított hagymával! Igazi tartalmas, lélekmelengető finomság a hegyekből!
Először Németországban volt szerencsém megkóstolni egy családnál, ahol cserediákként laktam. Négyféle hegyi sajttal volt rétegezve, eszméletlenül finom volt!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
Az alaphoz:
- 15-20 dkg szeletelt bacon szalonna
- 2,5 dkg vaj
- fél bögre főzőtejszín (1,25 dl)
- 15 dkg sajt reszelve vegyesen (jó,ha van közte karakteresebb fajta)
- 1-2 mokkáskanál só
- fél mokkáskanál bors
A galuskához:
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
- 1 tojás
- negyed bögre tej (0,6 dl)
- fél bögre víz (1,25 dl)
- negyed bögre sör vagy szóda (0,6 dl)
- 1 mokkáskanál só
A pirított hagymához:
- 2 fej vöröshagyma
- fehér finomliszt
+ a tetejére 15 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
1. A bacont csíkokra vágjuk, majd egy serpenyőben kisütjük a zsírját.
2. A megsült bacont kiszedjük, majd a vajat hozzáadjuk a zsiradék hoz, és felöntjük a tejszínnel, majd beleforgatjuk a reszelt sajtot. Összefőzzük, közben sózzuk, borsozzuk.
3. A nokedlihoz összekeverjük a hozzávalókat, majd sós forró vízbe szaggatjuk nokedliszaggatóval, és kifőzzük.
4. A kifőtt galuskát leszűrjük, összeforgatjuk a sajtos alappal, majd kivajazott, hőálló tálba öntjük.
5. Megszórjuk a reszelt sajttal, és 220 fokon 15-20 perc alatt aranyszínűre sütjük.
6. Közben elkészítjük a pirított hagymát. A hagymákat megpucoljuk, félbevégjuk, és vékonyra szeleteljük, majd alaposan meghintjük liszttel, jól összeforgatjuk, és forró olajban ropogósra, aranybarnára sütjük.
7. A megsült nokedlit pirított hagymával és a sült szalonnával meghintve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További nokedlis receptjeim: