Ez egy nagyon finom tészta, olyan igazán pille, puha, amit nem nehezít el a töltelék, és ami olyan igazi csomagolnivaló, mert nem szárad ki másnapra, hanem ugyanolyan finom, mint a sütés napján! Tehát ebédre, vacsorára, de uzsonnás dobozba is való!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 bögre fehér finomliszt (62,5 dkg)
- 1 teáskanál kristálycukor
- 1 púpos teáskanál só (ha sósabbra szeretnétek másfél teáskanál)
- két evőkanál étolaj
- 5 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj
- háromnegyed bögre meleg/nem forró víz (1,8 dl)
- háromnegyed bögre meleg/nem forró tej (1,8 dl)
- a tetejére egy tojássárgája elkeverve két teáskanál tejjel
Töltelék ízlés szerint: én sült lilahagymát, tejfölt és reszelt sajtot tettem bele, némelyikbe pedig bacont, szalámit is, de pizzaszósszal is finom…
Elkészítése:
- Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalójával együtt lágy tésztát dagasztunk, amit meleg helyen fóliával vagy konyharuhával lefedve vagy kelesztőtálban a kétszeresére kelesztünk. Ha nagyon ragad a tészta, dagasztás közben adjatok még hozzá lisztet!
- Míg a tészta kel, előkészítjük a feltéteket, a hagymát megsütjük, a sajtot lereszeljük, szalonnát, szalámit feldaraboljuk.
- A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd attól függően, hogy nagyobb vagy kisebb Calzone-kat szeretnénk, 8 vagy tizenkét részre osztjuk a tésztát.
- Ízlés szerint megtöltjük, elég a felét kenni, szórni.
- Ezután félbehajtjuk és a tészta széleit szorosan összecsípjük és egymásra hajtogatjuk fodorszerűen.
- A tetejüket megkenjük a tojássárgás-tejes keverékünkkel. Ha szeretnétek megszórhatjátok reszelt parmezánnal vagy magvakkal.
- Sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket és 180 fokon, alul-felül sütés programon szép aranyszínűre sütjük őket.
Jó étvágyat!
Pizzareceptjeim:
Hűtős pizza