Aki szereti a tejbegrízt, annak ez kötelező darab, még akkor is, ha esetleg a gyümölcsöt elhagyja az illető. Tökéletes második fogás egy tartalmas leves után, egyszerűen elkészül, könnyed, mégis laktató finomság 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy nagy adaghoz (nyugodtan felezzétek):
– 1 liter 2,8%-os tej
– 1 púpos bögre búzadara (16 dkg)
– 6 tojás
– egy-másfél bögre cukor (16-24 dkg)
– 5 dkg vaj
– ízlés szerint gyümölcs, de el is hagyható (nálam négy körte ment bele hámozva, kockázva)
Elkészítése:
1. A tejet felforraljuk, majd takarékra vesszük alatta a gázt, és kisebb adagokban, folyamatos kevergetés mellett beleszórjuk a búzadarát, és tejbegrízt főzünk belőle. Folyton kavarjuk.
2. Félrevesszük a tűzhelyről, majd hozzákeverjük a cukrot és a vajat.
3. A tojások fehérjét és sárgáját külön választjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
4. A sárgájához adunk folyamatos kavargatás mellett egy-két evőkanál tejbegrízt (nehogy a tojás összeugorjon a hirtelen melegtől), amit aztán hozzákeverünk a többi tejbegrízhez. Végül a gyümölcsöket is hozzákeverjük, majd a tojáshabot is óvatosan hozzáforgatjuk!
5. Kivajazott jénai tálba vagy tepsibe öntjük az egész masszát és 180 fokon, körülbelül fél óra alatt aranyszínűre sütjük. melegen, porcukorral meghintve tálaljuk!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala