Barion Pixel

Sós karamellás sajttorta bögrésen

Sós karamellás sajttorta

Nagy kedvenceim a sajttorták, ez pedig egy különösen finom verzió! Kiadós, nagy családi rendezvényre méretezve, selymes, krémes, tükörsima felszínnel, csodafinom sós karamellaszósszal nyakonöntve… Nyámmmi!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy 22 cm átmérőjű tortához:

A kekszes alaphoz:

  • 24 dkg édes zabfalat keksz
  • 10 dkg olvasztott vaj

A krémsajtos réteghez:

  • 1000 g krémsajt (nálam 750 g Philadelphia, 250 g Mascarpone)
  • másfél bögre kristálycukor (24 dkg)
  • másfél bögre tejföl (kb. 360 g)
  • egy bögre habtejszín (2,5 dl)
  • 4 tojás
  • egy citrom leve
  • 4 teáskanál étkezési kukorica keményítő
  • 4 teáskanál vanília kivonat vagy 2-4 csomag (20-40 g) vaníliás cukor

A sós karamellához: 

  • egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
  • fél bögre 30%-os tejszín (1,25 dl)
  • 8 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • egy csapott teáskanál só

Elkészítése:

  1. A kekszet összetörjük egy tálban. Ehhez nem szükséges darálnunk vagy gépbe raknunk, egyszerűen kézzel morzsoljuk össze, majd egy kisebb, vastagabb falú pohárral vagy a nyújtófa végével, mozsár aprítójával nyomkodjuk össze, szinte magától atomjaira esik 🙂
  2. A kekszet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd nyomkodjuk egy 22 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába.
  3. Kívülről bagyuláljuk be egy réteg alufóliába, az alját, és az oldalát is!
  4. Tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe, míg a krémet elkészítjük.
  5. A krémhez miden hozzávalót keverjünk össze egy habverő segítségével, de turmixot ne használjunk, csak óvatosan keverjük, nehogy a mascarpone kicsapódjon!
  6. Ha elkészült, akkor vegyük ki az alapot, amit tegyünk egy tepsibe. Öntsük bele a krémet.
  7. Forraljunk fel bő háromnegyed bögre vizet, és öntsük a tepsibe a tortaforma köré.
  8. Süssük 180 fokon fél órát, majd 160 fokon egy órát. Ha a teteje már szép aranyszínű, akkor kapcsoljuk le a sütőt, pici résnyire nyissuk ki a sütőt, és hagyjuk még néhány órát a sütőben csücsülni, hűlni.
  9. Ezután tegyük hűtőbe, és miután lehűlt, gyönyörűen szeletelhető lesz! Arra ügyeljünk, hogy a hűtőben fedjük le valamivel, hogy ne vegyen át egyéb ízeket!
  10. Míg a torta hűl, addig elkészítjük a sós karamellát! Egy közepes méretű lábosban, a közepesnél kissé erősebb hőfokon olvasztani kezdjük a cukrot.
  11. Eleinte nem kavargatjuk, csak megrázzuk. Mikor elkezd már olvadni, bugyogni oldalt, akkor elkezdhetjük néha-néha átkeverni.
  12. Ha nagyon hirtelen olvadna, barnulna, vegyünk vissza a hőfokon.
  13. Ha szép, világos színűre felolvadt, akkor húzzuk félre a tűzről. Adjuk hozzá a felkockázott, szobahőmérsékletű vajat, helyezzük vissza a tűzre, és forraljuk össze közepes hőfokon, míg szép homogén nem lesz. 
  14. Közben kéz habverővel folyamatosan kevergessük. Ha szép egyenletes, húzzuk félre a tűzről és adjuk hozzá óvatosan, vékony sugárban csorgatva a meleg tejszínt is, helyezzük vissza a tűzre, és forraljuk további négy-öt percig folyamatos kevergetés mellett. Közben adjuk hozzá a sót. Nagyon vigyázzunk, óvatosan és körültekintően öntsünk bármit a felolvadt cukorhoz, mert gőz csaphat fel!
  15. Hagyjuk öt percig hűlni, majd öntsük át egy csatosüvegbe, vagy amiben szeretnénk tárolni. Míg hűl, ne helyezzük rá a tetejét, ha kihűlt, akkor keverjük át, zárjuk le és tegyük hűtőbe, ahol egy-két hétig tárolhatjuk, addig biztosan eláll!
  16. Tárolása hűtőszekrényben, viszont felhasználás előtt vagy fel kell melegíteni vagy hagyni szobahőmérsékleten, míg el nem éri a megfelelő állagot. Ha kenhetőre szeretnénk, akkor szobahő elég neki, de ha folyékonyra, akkor langyosítsuk mikróban például!

Jó sajttortázást!

További torta receptjeim:

Narancsos csokitorta

Joghurttorta

Sütés nélküli sajttorta

Pavlova

Sütés nélküli epres sajttorta

Klasszikus gyümölcstorta

Sós karamellás sajttorta

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!