Barion Pixel

Pehelykönnyű citromos-mákos süti

Ez a süti varázslatos! Nagyon-nagyon puha piskótája van, amit pergő mákszemek gazdagítanak, a tetején pedig a savanykás citrommáz gondoskodik arról, hogy egy abbahagyhatatlan desszertet alkothassunk, ami nem lesz híján a dicsérő szavaknak!

Az alapja a kedvenc citromos kuglófom, ahol a liszt egy részét kiváltottam mákkal, és szerencsére a reméltnél is jobban működött…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 

Hozzávalók a piskótához:

  • 3 tojás
  • 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
  • 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
  • 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve
  • egyharmad bögre étolaj (0,8 dl)
  • egyharmad bögre víz (0,8 dl)
  • egy és egyharmad bögre fehér finomliszt (16 dkg)
  • egyharmad bögre DARÁLATLAN! mák (3 púpos evőkanálnyi)
  • 1 csomag sütőpor (12 g)

Hozzávalók a citrommázhoz:

  • egy és egyharmad bögre átszitált porcukor (13 dkg)
  • fél citrom leve (3-4 evőkanálnyi)

Elkészítése:

1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra, alul-felül sütés programra.

2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.

3. Egy másik tálban kikeverjük a tojások sárgáját a kristálycukorral és a vaníliás cukorral.

4. Ezután hozzákeverjük a citrom héját és levét, a vizet, az olajat, a lisztet és a sütőport.

5. Végül a citromos masszához hozzákeverjük a mákot is, majd óvatosan hozzáforgatjuk fakanállal a tojáshabot is, ügyelve arra, hogy ne törjük össze! Szép félköröket írjunk le a fakanállal, alulról felfelé!

6. Sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába öntjük a masszát, majd betoljuk a sütőbe, jó ötven percre, tűpróbáig! Mikor már szép aranybarna színe lesz, és nem szeretnénk, hogy tovább sötétedjen, akkor ejtsünk a tetejére egy darab sütőpapírt vagy alufóliát, így nem fog tovább barnulni, nem fogja megkapni a sütő!

7. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni!

8. Készítsük el a mázat: az átszitált porcukrot keverjük el a citromlével, majd kenjük rá a süti tetejére. Ha nagyon sűrű lenne, akkor adjunk hozzá még egy kis citromlevet. De nem kell, hogy folyós legyen, nagyjából kenhetőnek kell lennie!

9. Hagyjuk megszilárdulni, majd vágjuk csinos szeletekre!

Jó tanács:

Kevert tészták sütésénél, mielőtt kivesszük a süteményt a sütőből, minden alkalommal végezzünk tűpróbát, mert nagyon rosszul tud esni, ha a szeletelésnél folyik a művünk belseje. A sütési idő sosem mérvadó, nincs két egyforma sütő, a liszt is annyi, ahányféle, így a sütést mindenkinek magának kell kitapasztalni! Fogjunk tehát egy hústűt vagy egy villát, és szúrjunk mélyen a sütemény közepébe. Ha nem ragad már rá a nyers tészta, akkor nyilvánítsuk csak késszé. Ha kétségünk van, inkább toljuk vissza még néhány percre!

Jó étvágyat! 

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák