Barion Pixel

Narancsos csokitorta

narancsos csokitorta

Ez a narancsos csokitorta valami fenomenális, a piskótája puha, könnyű, a krémje, habos, laza, finoman visszaköszön benne a narancs és nagyon-nagyon csokis, mégsem émelyítő!
Persze narancsos szirup nélkül is készíthetitek, akkor is egy remek csokitortátok lesz, méghozzá a legjobb fajtából!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 tojás
  • 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
  • szűk negyed bögre (8 evőkanálnyi) étolaj (50 g)
  • szűk negyed bögre holland kakaó por (20 g vagy két evőkanálnyi)
  • 1 csomag sütőpor (10 g)
  • 1 nagy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 4 tábla étcsokoládé (400 g, legalább 60%-os)
  • 400 ml habtejszín (én növényit használtam hozzá ezúttal)
  • szűk negyed bögre holland kakaó por (20 g vagy két evőkanálnyi)
  • 2 bögre porcukor (20 dkg)
  • 250 g vaj
  • 2 teáskanál vanília kivonat
  • egy nagy csipet só

Hozzávalók a sziruphoz:

  • 4 narancs leve és héja (én bolti tasakos narancshéjat használta, három pici csomaggal, mert nem kaptam bio narancsot, és mert ezt jobban szeretem, mivel egészen porózus, nem darabos, mégis nagyon intenzív, illatos)
  • egyharmad bögre kristálycukor (6 dkg)

Elkészítése:

  1. A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 160 fokra.
  2. Két 20 centiméter átmérőjű tortaforma alját kibéleljük, egy-egy 20 cm átmérőjű, kör alakúra vágott sütőpapírral, majd a formák belső oldalát kivajazzuk.
  3. A tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
  4. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
  5. Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
  6. Hozzáadjuk az átszitált lisztet és a kakaó port, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
  7. A tésztát egyenlően elosztjuk a két tortaformában. Én úgy szoktam, hogy egy spicc-vagy egy merőkanállal adagolom: egyet az egyikbe, egyet a másikba, és így folytatom, míg el nem fogy.
  8. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük az előmelegített sütőnkbe, ahol nagyjából negyven perc alatt tűpróbáig sütjük. A piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. 
  9. Sülés után várunk néhány percet, majd egy éles pengéjű késsel elválasztjuk a piskóta szélét a forma oldalától, és egy hűtőrácsra borítjuk. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűlési folyamat során. Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz. 
  10. Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. 
  11. Ehhez nincs más dolgunk, mint minden hozzávalót belemérni egy lábasba, és szépen, közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett egyneművé forralni, majd hagyni a krémet szobahőmérsékletűre hűlni. Ha szép sűrű a krém, akkor máris dolgozhatunk vele, ha még folyós, hígabb, akkor tegyétek be a hűtőbe, míg be nem sűrűsödik! Ez függhet a csokoládé kakaó tartalmától is, és a tejszín fajtájától is. Ja, és a cukor: kóstoljátok meg, hogy elég édes-e számotokra a krém, mert lehet, hogy keserűbb csokit használtok, és szükség lesz még bele cukorra! Ízesítsétek Nektek megfelelően!
  12. A szirupot is megfőzzük, ez a leggyorsabb: a narancslevet forraljátok alaposan össze a cukorral, hagyjátok kihűlni, végül mehet hozzá a reszelt narancshéj.
  13. Ha mindenünk szépen lehűlt, akkor fogjunk egy turmixgépet, és habosítsuk ki vele a krémet.
  14. A piskótakarikákat vágjuk keresztben ketté, majd a krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb!
  15. Most minden réteget kenjünk meg sziruppal, majd minden rétegbe kívülről befelé haladva nyomjunk szép köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol szépen befedje őket. Tehát: piskótakorong, szirup, krém, piskótakorong, szirup, krém, piskótakorong, szirup! 😊 Vagyis a piskótára mindig kerüljön felülre szirup, rá krém, és így haladjatok!
  16. A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, majd tegyük a hűtőbe lefedve, legalább egy éjszakára, hogy szépen összeérjenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!
  17. Tálalás előtt díszítsük kedvünkre! 

Ha nagyon intenzív narancs ízre vágytok a tortába, akkor kedvetekre gazdagíthatják a krémet, a szirupot vagy akár a piskótát is narancskivonattal vagy narancsolajjal, vagy szórhattok a rétegekbe még narancshéjat a krémre/krémbe is!

Ha pedig siettek, akkor a krémmel kezdjetek, hogy minél hamarabb tudjátok betölteni a piskótát!

Jó étvágyat! 😊

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂

Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

narancsos csokitorta

További tortareceptjeim:

Sütés nélküli joghurttorta

Pavlova

Klasszikus gyümölcstorta

Mennyei citromtorta

Gesztenyetorta

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák