Ez a zserbó a zsírtól hihetetlenül omlós, gazdagon van benne a dió és a lekvár, tökéletes egyensúlyban, a tetején pedig igazi, régimódi kakaó máz csillog, ami felteszi rá a koronát!
Készítsétek el, nagyon kiadós, hatalmas adag sütemény lesz belőle, és a vendégek odalesznek érte!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Egy nagy gáztepsinyi mennyiséghez.
Hozzávalók a tésztához:
- 6 bögre fehér finomliszt (75 dkg)
- 1 csipet só
- 1 bögre porcukor (10 dkg)
- 1 csapott mokkáskanálnyi sütőpor
- kétharmad bögre langyos tej (kb. 2 dl)
- 2 dkg friss élesztő
- 1 mokkáskanál kristálycukor
- 30 dkg sertészsír
- 2 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg darált dió
- 2 és fél bögre porcukor (25 dkg)
- 2 és fél bögre sárgabaracklekvár (kb. 60 dkg)
Hozzávalók a mázhoz:
- 10 dkg vaj
- háromnegyed bögre kristálycukor (8 dkg)
- 3 csapott evőkanálnyi holland kakaó por (30 g)
- 2 evőkanál tej
- 1 nagy csipet só
Elkészítése:
- A langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál kristálycukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk nagyjából 10 perc alatt felfutni.
- A töltelékhez külön tálban összekeverjük a diót és a porcukrot, majd félretesszük.
- A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport egy nagy keverőtálban összekeverjük, majd a felfutott élesztővel és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Gépi dagasztóval is dolgozhatunk, akkor a végén elég neki egy pici gyúrás és már el is készültünk.
- A tésztát lemérjük, majd három egyenlő részre osztjuk.
- Kivágunk két akkora darab sütőpapírt, amekkora a gáztepsink.
- Az egyik sütőpapíron kinyújtjuk szép vékonyra, sütőpapír méretűre az első gombóc, tésztát, majd a sütőpapírral lefelé belefektetjük a tésztát a tepsinkbe. Szép vékony tésztát kapunk. Én liszteztem a sütőpapírt és a tésztát is! Úgy a legegyszerűbb nyújtani, ha először henger alakúra formázzátok a tésztát!Erre a lapra egyenletesen rákenjük a lekvárunk felét, majd egyenlően megszórjuk a cukros dió felével.
- A második tésztagolyónkat kinyújtjuk a másik darab sütőpapíron, majd a sütőpapír segítségével ráhelyezzük a tésztalapot a tepsibe. A sütőpapírt lehúzzuk a tészta tetejéről. A sütőpapír tehát felfelé legyen! 😊
- Rákenjük a lekvár másik felét, majd megszórjuk a maradék cukros dióval.
- Kinyújtjuk a használt sütőpapíron az utolsó tésztagombócunkat is, majd szépen befedjük vele a sütinket.
- Ezután villával megszurkáljuk a tetejét, le egészen az aljáig!
- 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon sütjük nagyjából 40-45 percig, míg szép aranybarna nem lesz!
- Ezután hagyjuk kihűlni!
- Ha kihűlt, sütőpapírral lefedett deszkára borítjuk, de előtte szépen és alaposan körbevágjuk a szélét, hogy mindenütt elválasszuk a tepsi peremétől, különben kitörhet a tésztából! Érdemes a deszkát ráfektetni a tepsire, és a deszkával együtt átfordítani, úgy biztosan elkerüljük az esetleges balesetet. Én egész éjszaka hagytam hűlni, másnap került csak rá a máz!
- Elkészítjük a csokimázat. Mindent belemérünk egy nyeles lábasba, és szépen az egészet összemelegítjük. Ha elkezd forrni, néhány percig hagyjuk bugyogni, majd még forrón a süti tetejére (ami eredetileg az alja, ha-ha-ha 😊 ) öntjük, és elsimítjuk, hogy mindenhová egyenletesen jusson! Nem kell félni tőle, gyönyörűen lehet vele dolgozni!
- Hagyjuk, hogy a máz megszilárduljon, majd levágjuk a széleket, és szép, egyforma szeletekre vágjuk. Én ezúttal vonalzóval kimértem, és cérna segítségével jelöltem meg a vonalakat a máz tetején. Az én szeletkéim olyan 3*6 cm-esek lettek.
- Forró vízbe mártottam a kést, hagytam, hogy fél perc alatt átforrósodjon, megtöröltem, és így vágtam. Tökéletes megoldás! Ne pont a szeletelésnél rontsuk már el a képet ünnepre! Ezt a kés mártogatást minden hosszabb vágásnál eljátszottam, így nem maszatoltam szét az egész sütit.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További diós receptjeim: