Barion Pixel

Békebeli zserbó kakaómázzal bögrésen

békebeli zserbó kakaómázzal

Ez a zserbó a zsírtól hihetetlenül omlós, gazdagon van benne a dió és a lekvár, tökéletes egyensúlyban, a tetején pedig igazi, régimódi kakaó máz csillog, ami felteszi rá a koronát!

Készítsétek el, nagyon kiadós, hatalmas adag sütemény lesz belőle, és a vendégek odalesznek érte! 

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Egy nagy gáztepsinyi mennyiséghez.

Hozzávalók a tésztához:

  • 6 bögre fehér finomliszt (75 dkg)
  • 1 csipet só
  • 1 bögre porcukor (10 dkg) 
  • 1 csapott mokkáskanálnyi sütőpor
  • kétharmad bögre langyos tej (kb. 2 dl)
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • 30 dkg sertészsír
  • 2 tojás

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 30 dkg darált dió
  • 2 és fél bögre porcukor (25 dkg)
  • 2 és fél bögre sárgabaracklekvár (kb. 60 dkg)

Hozzávalók a mázhoz:

  • 10 dkg vaj
  • háromnegyed bögre kristálycukor (8 dkg)
  • 3 csapott evőkanálnyi holland kakaó por (30 g)
  • 2 evőkanál tej
  • 1 nagy csipet só

Elkészítése:

  1. A langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál kristálycukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk nagyjából 10 perc alatt felfutni.
  2. A töltelékhez külön tálban összekeverjük a diót és a porcukrot, majd félretesszük.
  3. A lisztet, a cukrot, a sót és a sütőport egy nagy keverőtálban összekeverjük, majd a felfutott élesztővel és a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. Gépi dagasztóval is dolgozhatunk, akkor a végén elég neki egy pici gyúrás és már el is készültünk.
  4. A tésztát lemérjük, majd három egyenlő részre osztjuk.
  5. Kivágunk két akkora darab sütőpapírt, amekkora a gáztepsink.
  6. Az egyik sütőpapíron kinyújtjuk szép vékonyra, sütőpapír méretűre az első gombóc, tésztát, majd a sütőpapírral lefelé belefektetjük a tésztát a tepsinkbe. Szép vékony tésztát kapunk. Én liszteztem a sütőpapírt és a tésztát is! Úgy a legegyszerűbb nyújtani, ha először henger alakúra formázzátok a tésztát!Erre a lapra egyenletesen rákenjük a lekvárunk felét, majd egyenlően megszórjuk a cukros dió felével.
  7. A második tésztagolyónkat kinyújtjuk a másik darab sütőpapíron, majd a sütőpapír segítségével ráhelyezzük a tésztalapot a tepsibe. A sütőpapírt lehúzzuk a tészta tetejéről. A sütőpapír tehát felfelé legyen! 😊
  8. Rákenjük a lekvár másik felét, majd megszórjuk a maradék cukros dióval.
  9. Kinyújtjuk a használt sütőpapíron az utolsó tésztagombócunkat is, majd szépen befedjük vele a sütinket.
  10. Ezután villával megszurkáljuk a tetejét, le egészen az aljáig!
  11. 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon sütjük nagyjából 40-45 percig, míg szép aranybarna nem lesz! 
  12. Ezután hagyjuk kihűlni!
  13. Ha kihűlt, sütőpapírral lefedett deszkára borítjuk, de előtte szépen és alaposan körbevágjuk a szélét, hogy mindenütt elválasszuk a tepsi peremétől, különben kitörhet a tésztából! Érdemes a deszkát ráfektetni a tepsire, és a deszkával együtt átfordítani, úgy biztosan elkerüljük az esetleges balesetet. Én egész éjszaka hagytam hűlni, másnap került csak rá a máz!
  14. Elkészítjük a csokimázat. Mindent belemérünk egy nyeles lábasba, és szépen az egészet összemelegítjük. Ha elkezd forrni, néhány percig hagyjuk bugyogni, majd még forrón a süti tetejére (ami eredetileg az alja, ha-ha-ha 😊 ) öntjük, és elsimítjuk, hogy mindenhová egyenletesen jusson! Nem kell félni tőle, gyönyörűen lehet vele dolgozni!
  15. Hagyjuk, hogy a máz megszilárduljon, majd levágjuk a széleket, és szép, egyforma szeletekre vágjuk. Én ezúttal vonalzóval kimértem, és cérna segítségével jelöltem meg a vonalakat a máz tetején. Az én szeletkéim olyan 3*6 cm-esek lettek.
  16. Forró vízbe mártottam a kést, hagytam, hogy fél perc alatt átforrósodjon, megtöröltem, és így vágtam. Tökéletes megoldás! Ne pont a szeletelésnél rontsuk már el a képet ünnepre! Ezt a kés mártogatást minden hosszabb vágásnál eljátszottam, így nem maszatoltam szét az egész sütit.

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További diós receptjeim:

Diós répasüti

Kakaós, diós kalács

Almás-diós muffin

Diógolyó

Diós piskóta kakaómázzal

Diós-lekváros kalács

szeretettel ajánlom:

Kategóriák