Amiért imádjuk:
– mert különleges és látványos, emellett szuper egyszerű elkészíteni,
– mert a grillázs ebben a formában vajas és puha,
– mert ennél könnyebben gyúrható és nyújtható linzertésztával még nem találkoztam,
– mert nem csak frissen finom,
– mert a lekvár, a linzer, a mogyoró és a grillázs egy nyerő kombináció,
– mert könnyű vele elismerő szavakat begyűjteni, és őőőőőőőrületesen finooooom! 🙂
– és mert, mert, mert…
Tehát erősen ajánlom felvenni az ünnepi sütik listájára!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A tésztához:
- két és fél bögre fehér finomliszt (32,5 dkg)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 bögre átszitált porcukor (10-12 dkg)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 13 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
- 7-8 evőkanál baracklekvár vagy dzsem – a kenéshez
A grillázshoz:
- kétharmad bögre kristálycukor (10 dkg)
- 25 dkg vaj
- 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
- 4 evőkanál víz
- 200 g apróra vágott mogyoró (vagy mandula, dió, akár vegyesen
+ egy tábla étcsokoládé a sarkak bevonásához (10 dkg)
Elkészítés:
1. A lisztet, a sütőport, a cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat és a puha vajat összegyúrjuk, kinyújtjuk egy nagyobb tepsi méretűre, majd a zsírozott, lisztezett, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a sodrófa segítségével. De nyújthatjátok mindjárt lisztezett sütőpapíron, akkor még egyszerűbb a tepsibe helyezése!
2. A tésztát kenjük meg a baracklekvárral.
3. Egy fazékban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a vizet, majd egyszer felforraljuk. Ezután hozzákeverjük a mogyorót, és az egész masszát egyenletesen eloszlatjuk a tésztán.
4. 180 fokon, alul-felül sütés programon, harminc percig sütjük.
5. A kihűlt süteményt először négyzetekre, majd háromszögekre vágjuk, végül a sarkait olvasztott csokoládéba mártjuk, és várunk, hogy megdermedjen. Ez a lépés egyébként ki is hagyható, vele és nélküle is nagyon finom!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További mogyorós receptjeim: