Mámorító kis, két ujj közé csippenthető kosárkák, amik amilyen kis szépek, olyan finomak is!
Ideálisak parti-falatoknak és állófogadásokra, mert picik és hívogatóak!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊
Hozzávalók kb. 22 darab 5 cm átmérőjű kosárkához:
- 2 bögre átszitált, fehér finomliszt (250 g)
- 10 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
- 2 tojás
- háromnegyed bögre átszitált porcukor (10 dkg)
- 1 csipet só
A krémhez:
- 4 tojássárgája
- egyharmad bögre kristálycukor (6 dkg)
- 1 bögre tej (2,5 dl)
- 1-2 evőkanál vanília kivonat
- 1 evőkanál fehér finomliszt (20 g)
Elkészítése:
- A tészta hozzávalóiból lágy tésztát gyúrunk, majd betesszük a hűtőbe egy fél órára.
- Míg hűl, elkészítjük a krémet. Egy nyeles lábosban elkeverjük a tojások sárgáját a cukorral, a vaníliával és a liszttel, majd hozzáöntjük kisebb adagokban a tejet, és azzal is csomómentesre, simává keverjük.
- Feltesszük melegedni, majd folyamatos kevergetés mellett, mérsékelt lángon besűrítjük.
- Ezután, hogy garantáltan szép, és selymes, apró csomóktól is mentes legyen a krémünk, egy szűrőn keresztül átszűrjük. Macerásnak tűnhet ez a lépés, pedig nem az, nagyjából két perc kanál segítségével átpasszírozni, de cserébe csodaszép krémet kapunk.
- Míg hűl, néhányszor átkeverjük.
- A tésztánkat lisztezett felületen kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, majd keresünk egy nagyjából akkora, vagy egy picit nagyobb pogácsaszaggatót, mint amekkora a formánk. Ha nagyobb formát használtok, akkor 4-5 mm vastag legyen a tészta, és a sütési idő 4-5 perccel tovább fog tartani.
- A kiszaggatott korongokat egyesével egyegy formába helyezzük, majd három lehetőségünk is van: vagy egyszerűen megszurkáljuk villával az alját és az oldalát is, és hagyjuk, hogy picit pufibb legyen, vagy vakon fogjuk sütni, vagyis súlyokat (babot, gyöngyöt) teszünk a formákba, vagy harmadik lehetőségként egy másik kosárkaformát nyomunk a tetejébe, akkor a forma belseje és szép fodros lesz.
- Az elkészült kosárkákat egy sütőlemezre sorakoztatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük. Ha a tíz perc letelt, akkor óvatosan, konyharuha segítségével eltávolítjuk a súlyt (babot, sütőgyöngyöt, kosárka-kalapot, ki mit használt), majd visszatesszük sülni további nagyjából 4-5 percre. Nem kapjon színt a széle, ha lehet! Ja, és ha csak szurkáltatok, akkor rátok ez a pont nem vonatkozik. Ti csak süssétek kb. 15 percig.
- A kosárkákat hagyjuk kihűlni, majd töltsük be őket a krémmel és díszítsük őket ízlés szerint.
Jó sütögetést! 😊
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További vaníliás receptjeim: