Barion Pixel

Duna hullám bögrésen

A Duna hullám egy igazi klasszikus, a családokban húsvétkor, karácsonykor gyakran kerül fel a repertoárba, egyike a legnépszerűbb ünnepi sütiknek, méltán. Nagymamáink nem véletlenül készítették olyan gyakran, hiszen nagy örömet lehetett vele okozni, és mi más lenne a sütisütés célja?

Nézzük, hogyan készül!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 4 tojás
  • egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
  • 15 dkg vaj
  • egyharmad bögre natúr joghurt (100 g)
  • két és fél bögre fehér finomliszt (32,5 dkg)
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 2 evőkanál tej

+ 1 púpos evőkanál kakaópor + 2 evőkanál tej

+ 1 üveg magozott meggybefőtt

A krémhez:

  • 20 dkg vaj
  • másfél bögre porcukor (kb. 20 dkg)
  • 2 csomag pudingpor
  • 2 és fél bögre tej (6,25 dl)
  • 2 evőkanál kristálycukor

A bevonathoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál étolaj

Elkészítése:

  1. Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alul-felül sütés programra.
  2. A piskótához a vajat keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat is. Ezután keverjük hozzá a natúr joghurtot, és két evőkanál tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet is dolgozzuk hozzá, kisebb adagokban.
  3. Ezután egy nagyjából 20*30-as tepsibe szedjük bele a krém felét, és igazgassuk el nagyjából egyenletesen, de ne törekedjünk a tökélyre, tudjátok! Hullám!
  4. A tészta másik feléhez dolgozzuk hozzá a kakaóport és két evőkanál tejet, majd kanalazzuk azt is a tpsibe, kicsit igazítsuk el, de itt is hagyjuk hullámosra. Nem kell összevegyíteni a világos tésztával, csak a tetejére tesszük!
  5. Rakjuk ki a tetejét a lecsepegtetett magozott meggyel.
  6. Mehet is a sütőbe 30-35 percre.
  7. Míg a tészta sül, elkészíthetitek a krémet is, vagyis egy részét.
  8. Két bögre tejet felteszünk melegedni egy nyeles lábosban. Míg melegszik, a pudingporokat és a három evőkanál kristálycukrot elkeverjük fél bögre tejben, majd hozzákeverjük a forró tejünkhöz, és folyamatos kevergetés közben, mérsékelt tűzön jó sűrű pudingot főzünk.
  9. Félretesszük hűlni, közben turmixszal egyszer-kétszer átkeverhetjük, kihabosíthatjuk, hogy gyorsabban hűljön.
  10. A szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverjük a porcukorral, és félretesszük. Ha a puding már nem meleg, akkor hűtőbe tesszük.
  11. A hideg pudingon átmegyünk turmixxal, majd hozzákeverjük vele a vajkrémet is. Habzsákba tesszük. Nem kell bele semmilyen díszes fej, csak sima kör!
  12. Ha a piskótánk kihűlt, akkor a krémet rásimítjuk, majd bevonjuk az olajjal felolvasztott étcsokinkkal, és villával vagy cakkos habkártyával hullámmintát rajzolunk rá.
  13. Hagyjuk megdermedni hűvös helyen, állni pár órát, forró késsel csinos, hosszúkás szeletekre vágjuk.

Jó sütögetést! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További piskótás receptjeim:

Piskótakorongok

Dédi joghurtos piskótája

Egytojásos kakaós villámpiskóta

Citromos-mákos süti

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák