Barion Pixel

Kelt túrófánk karika bögrésen

kelt túrófánk karika

Ezek a túrós karikák igazán finomak, és könnyen elkészíthetőek. Nem szívják meg magukat olajjal, és a túró igazán jól áll nekik!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók kb. 14-16 fánkhoz:

  • 25 dkg félzsíros tehéntúró 
  • negyed bögre langyos tej
  • fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
  • 2 csapott evőkanál porcukor
  • 4 tojás sárgája
  • olaj a kisütéshez
  • porcukor és lekvár a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. Az élesztőt felfuttatjuk az egy teáskanál kristálycukorral elkevert langyos tejben.
  2. Ezután a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk. ha nagyon ragadna, akkor adjatok hozzá egy pici lisztet, ha száraz lenne, akkor pici langyos tejet. Szép lágy legyen, de váljon el dagasztás közben az edény falától.
  3. Kelesszük meg meleg helyen, letakarva, nagyjából 30-40 perc alatt a kétszeresére.
  4. Ezután nyújtsuk ki a tésztát lisztezett deszkán nagyjából egy centi vastagra, majd fánk szaggatóval szaggassunk belőle karikákat, melyeknek a közepét szaggassuk ki egy nagyjából 2-3 centiméter átmérőjű pogácsa szaggatóval.
  5. A leeső széleket és közepeket gyúrjuk vissza, majd hagyjuk őket pihenni, míg ki nem sütjük a több fánkot. Ezután majd nyújtsuk és szaggassuk újra. Az ekkor leeső széleket és pici közepeket már süssük ki úgy, ahogy vannak!
  6. A sütést forró olajban végezzük, de csak közepes hőfokon. Annyi olaj legyen az edényben, hogy a fánkok lebegni tudjanak! 
  7. Tegyünk annyi fánkot az olajba, amennyi kényelmesen elfér, majd nagyjából fél-egy perc után fordítsuk meg őket.
  8. Ezután percenként fordítsuk őket egészen addig, míg szép aranyszínűre nem sülnek. Azért fontos már az elejen fél perc-perc után megfordítani, mert különben megreped a tetejük. Így ahogy láttok pici felszíni repedést, azonnal fordítsátok meg őket, hogy szépek legyenek! 
  9. Papírtörlővel bélelt tálra szedjük őket, egyszer fordítsuk át őket, majd ha lecsepegtek, tegyük át őket egy másik tányérra, tálra!
  10. Porcukorral, lekvárral tálaljuk. Hidegen és melegen egyaránt finomak!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

kelt túrófánk karika

További fánkreceptjeim:

Beignet

Profiterol vaníliakrémmel

Churros

Csöröge

Szalagos fánk

Tízperces pillefánk

Tízperces túrófánk

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák