Barion Pixel

Kelt krumplis fánk bögrésen

kelt krumplis fánk

Csodás, pillekönnyű, ízletes krumplis puffancsok, amiket nagyon egyszerűen elkészíthettek!

Rendkívül kiadós, különlegesen finom fánkok, próbáljátok ki!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 600 g krumpli
  • 4 bögre liszt (50 dkg)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 teáskanál só
  • negyed bögre tej (0,6 dl)
  • 1 mokkáskanál kristálycukor

    +olaj a kisütéshez
    +porcukor, lekvár a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, megmossuk, majd lobogó, sós, forró vízben puhára főzzük.
  2. Krumplinyomón átnyomjuk, majd hagyjuk legalább langyosra hűlni.
  3. Az élesztőt felfuttatjuk a mokkáskanál kristálycukorral elkevert, langyos tejben.
  4. A többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragadós tésztát gyúrunk/dagasztunk. Akkor jó, ha finom lágy, de nem ragad a kezünkhöz, ezért ha szükséges, akkor adjatok hozzá több lisztet, mert a krumplik nedvességtartalma nem egyforma! Egyszerűen kézzel is összegyúrhatjátok, de dagasztógéppel is elvégeztethetitek a munkát.
  5. Ha elkészült, akkor lisztezett nyújtó deszkára borítjuk, megszórjuk a tetejét liszttel, majd letakarva hagyjuk, 20-30 percig kelni, pihenni.
  6. Ezután a lisztezett deszkán kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formájúra vágjuk éles kés, vagy pizzaszeletelő segítségével. Én háromszög alakúakat készítettem most!
  7. Hagyjuk őket letakarva 15-20 percig pihenni a deszkán.
  8. Forró olajban, nem túl hirtelen szép aranyszínűre sütjük őket, majd papírtörlővel bélelt tálcára szedjük őket.
  9. Porcukorral meghintve vagy lekvárral csorgatva tálaljuk.

Jó étvágyat! 

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

kelt krumplis fánk

További krumplis receptjeim:

Hartai krumpligombóc

Krumplis lángos

Krumplis kenyér

Krumplispogácsa

Krumplis párnapuffancs

Burgonyanudli

szeretettel ajánlom:

Kategóriák