Olyan édes, vajas vanília felhő és pirult dió illata fogja belengeni a konyhát, amit nem lehet elfelejteni, még most is érzem.
Páratlan sikere volt nálunk húsvétkor, tényleg nagyon erőteljes függést okoz. Az első két adag még forrón eltűnt a tepsiről, később pedig, ha elkezdtük enni, egyszerűen képtelenség volt abbahagyni, pedig rám ez egyáltalán nem jellemző! 🙂
Mellé egy nagyon kiadós, hosszan eltartható kekszről van szó, amik napok múltán is ugyanolyan finom!
A preckedli adta az alapötletet, de könnyítettem rajta a sütőpor mellett, szódabikarbónával, és jó adag vaníliával gazdagítottam mind a tésztát, mind a cukros diót a tetején!
Én icipiciket csináltam, macera volt, de megérte, mert még a sósaknál is népszerűbb volt, ami nálunk nemigen szokott megtörténni…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók egy jó nagy adaghoz:
- 20 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 20 dkg zsír
- 6 bögre fehér finomliszt (75 dkg)
- 1 egész tojás
- 1 tojás sárgája
- csipet só
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- másfél bögre porcukor (20 dkg)
- 3-4 csomag vaníliás cukor (40 g)
- 1 bögre darált dió (10 dkg)
- 2 csomag vaníliás cukor
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- 1 tojás fehérje gyenge habbá verve
Elkészítése:
- A hozzávalókból lágy tésztát gyúrunk, majd a hűtőbe tesszük egy órára, hogy kikeményedjen. Ha nagyon-nagyon ragadna a tészta, akkor persze dolgozhattok hozzá még lisztet, de nagyon lágynak kell, hogy legyen.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, majd tetszőleges formájú szaggatóval kiszaggatjuk.
- A kekszeket sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsikre sorakoztatjuk szellősen.
- A tetejüket megkenjük a lágy habbá vert tojásfehérjével, majd alaposan megszórjuk a cukrokkal összekevert darált dióval.
- 190 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütés programon, nagyjából 15-20 perc alatt halvány aranyszínűre sütjük őket.
Jó sütögetést! 🙂
További diós receptjeim:
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala