Egy óriási kedvencem, a finom tejfölös, vajpuha zöldbabfőzelék a finom házias fasírttal! Ezt Anyukám készítette, és persze recept is jár hozzá!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók a főzelékhez:
- 1 üveg zöldbab
- 3 evőkanál fehér finomliszt
- 1 fakanálnyi zsír
- 3 nagy gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt paprika
- 2 bögre víz (5 dl)
- 1 kis pohár tejföl (175 g)
A fasírthoz:
- 500 g sertés lapocka darálva
- 3 szelet kenyér belseje tejbe vagy vízbe áztatva
- 1 tojás
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál bors
- 1 csapott evőkanál őrölt paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1-2 evőkanál zsemlemorzsa
+ panírmorzsa a hempergetéshez
+ olaj a sütéshez
Elkészítése:
- A zsírt felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet és aranybarnára pirítjuk.
- Ezután beletesszük a fokhagymanyomóval összezúzott fokhagymát, valamint a pirospaprikát, beleborítjuk a zöldbabot a vizet és a sót, majd összekeverjük.
- 15 percig közepes hőfokon főzzük, közben kevergetjük, ha puha a zöldbab, félrehúzzuk, és belekeverjük a tejfölt
- Amíg a főzelék fő, elkészítjük a fasírtot is.
- A darált húshoz hozzáadjuk a tojást, a fűszereket és az alaposan kinyomkodott kenyeret.
- Alaposan összegyúrjuk, és az 1-2 evőkanál zsemlemorzsát beledolgozzuk, így nem lesz olyan ragadós.
- Gombócokat formázunk, amiket panírmorzsába hempergetünk, majd kissé ellapítva forró olajban, közepes hőfokon megsütjük őket.
Jó étvágyat hozzá!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További főzelék receptjeim: