A kedvenc krumplis kelt tésztámból készültek ezek a csodaszép bucik, amik pehelykönnyűek, és a krumplinak köszönhetően másnap is ugyanolyan puhák.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 16 nagy bucihoz:
- kb. 5 bögre fehér finomliszt (50-60) dkg
- 2 tojás
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- fél kocka élesztő (2,5 dkg)
- 2 csapott teáskanál só
- 30 dkg krumpli
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál zsír
+ 1 tojás felverve a tetejére
+ szezámmag a szóráshoz
Elkészítése:
- A krumplit meghámozzuk és összekockázzuk, majd lobogó, sós forró vízben megfőzzük, és még melegen (de nem forrón!) áttörjük krumplinyomón. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
- Az összes hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba.
- Lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még a krumpli főzővízéből, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
- Ezután osszuk szét 16 egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk őket gömb formára. Jól lisztezzük a deszkát és a tészta tetejét is közben, mert elég ragadós és lágy, de annak is kell lennie!
- Helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezekre szellősen. Takarjuk le ismét, a legjobb, ha nejlonnal, majd hagyjuk őket szépen megkelni, nagyjából 15 perc alatt.
- Süssük őket 190 fokos sütőben szép aranyszínűre!
Jó étvágyat hozzá!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
Zsemlereceptek: