Igazi klasszikus, ami nokedlivel a legfinomabb a családom szavazatai szerint! Egy jó tejfölös-fokhagymás uborkasaláta hozzá, és kész is a tökéletes ebéd!
Hozzávalók:
A pörkölthöz:
- 1 kg sertéscomb felkockázva
- 2 fej vöröshagyma
- 1 púpos fakanál zsír
- 1 púpos evőkanál őrölt paprika
- másfél teáskanál só
- 1 kicsi konzerv sűrített paradicsom (70 g)
A galuskához:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 3 tojás
- egy és negyed bögre víz (kb. 3 dl)
- 1 mokkáskanál só
Az uborkasalátához:
- 2 kígyóuborka
- egyharmad bögre kristálycukor (5 dkg)
- negyed bögre víz
- negyed bögre 10%-os ecet
- 1 kis pohár tejföl (170 g)
Elkészítése:
- Először a salátát készítjük el. Az uborkákat megmossuk, lereszeljük. Egy nagyobb tálba tesszük őket, majd fél teáskanál sóval meghintjük, és összekeverjük.
- Ezután összekeverünk egyharmad bögre cukrot, negyed bögre vizet és negyed bögrényi ecetet, majd az egészet az uborkára öntjük. A tálat félretesszük.
- A pörkölthöz a zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, majd rárakjuk a sót és a húst, amit fehéredésig pirítunk/sütünk. Ne túl hirtelen süssük, de jól sisteregjen a paprikával, azért pörkölt!
- Felengedjük annyi vízzel, ami éppen, hogy ellepi!
- Közepes lángon, fedővel lefedve, időnként megkeverve addig főzzük, míg a hús jó puha nem lesz! Nagyon figyeljétek, mert a hús a fedő alatt túlfőhet!
- Mikor a hús már megpuhult, hozzáadjuk a paradicsomot is, ezzel még jól öszefőzzük! Jó puha legyen, úgy a finom!
- Közben a galuskát is elkészítjük!
- A három tojást csomómentesen összekeverjük a sóval, a liszttel és a vízzel. Ha lágyabb galuskát szeretnétek, akkor még egy kis plusz vizet is adjatok hozzá! Egy nagy lábosban felforralunk két-három liter vizet egy evőkanál sóval, majd nokedliszaggatóval a tészta felét beleszaggatjuk. Kb 5-6 percig főzzük, közben kevergetjük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük. A tészta másik felével is ugyanígy járunk el.
- Az uborkasalátához hozzákeverjük a tejfölt, és a forró pörkölt mellé kínáljuk!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További galuskás receptjeim: