A kedvenc krumplis kelt tésztámból készült ez a csodaszép kenyér, ami pillekönnyű, és a krumplinak köszönhetően másnap is ugyanolyan puha.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 1 formakenyérhez:
- kb. 5 bögre fehér finomliszt (50-60) dkg
- 2 tojás
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- fél kocka élesztő (2,5 dkg)
- 2 csapott teáskanál só
- 30 dkg krumpli
- 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál zsír
- + 1 tojás felverve a tetejére
- + szezámmag a szóráshoz
Elkészítése:
- A krumplit meghámozzuk, összekockázzuk, majd lobogó, sós forró vízben megfőzzük, és még melegen (de nem forrón!) áttörjük krumplinyomón. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
- Az összes hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba.
- Lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még a krumpli főzőlevéből, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
- A tésztát kerekre lapogatjuk a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután elkezdjük feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázzuk, majd szilikonos sütőpapírral bélelt, kenyérsütő formába (püspökkenyér!) helyezzük, ahol lefedve hagyjuk a duplájára kelni. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra, alul-felül sütés programra!
- Sütés előtt megkenegetem felvert tojással, öt-hat helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszem, és hagyom további negyedórát pihenni, hogy a vágásaim szépen kinyílhassanak. Mehet is a sütőbe, ahol tizenöt perc múlva visszaveszem a hőfokot 180 fokra, és körülbelül további harminc-negyven perc alatt, szép aranybarnára, ropogósra sütöm! Ha nagyon pirulna a teteje, akkor teszek rá alufóliát vagy sütőpapírt. Ha megsült, azonnal kiveszem a formából és rácson hagyom teljesen kihűlni!
- Ha nagyon ropogós héjat szerettek, akkor még egy tíz percre betehetitek forma nélkül is a sütőbe sülni!
Jó étvágyat hozzá! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kenyérreceptek: