Ezek a pici pogácsák valóban tökéletesek, küllemben, formában, ízben, állagban: csinosak, formásak, nagyon ízletesek, túrósak, belül puhák, levegősek, rétegesek, a tetejükön pedig roppanós a sajt! Előző nap csak begyúrjuk, másnap sütjük, a legjobb vendégváró, csomagolnivaló, sörkorcsolya vagy amit csak szeretnétek…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 8 bögre fehér finomliszt (éppen egy kg)
- fél kg zsíros túró
- 2 tojás
- 25 dkg vaj vagy 20 dkg vaj és egy evőkanál zsír
- 1 nagy poharas tejföl (330 g)
- 2 evőkanál só
- negyed bögre tej (0,6 dl)
- 1 teáskanál kristálycukor
- egy kocka friss élesztő (5 dkg)
A tetejére:
- reszelt sajt
- egy tojás felverve (megmaradt fehérje vagy sárgája is jó)
Elkészítése:
- A langyos tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd az összes többi hozzávalóval lágy tésztává gyúrjuk, dagasztjuk.
- Jó tanács: a tojásokat előzőleg verjük fel egy picit, úgy könnyebb vele dolgozni. Amennyiben a tészta nagyon ragadna, adjunk hozzá kevés lisztet, ha száraz egy kis tejfölt vagy tejet gyúrjunk hozzá. A vajat és a zsírt vagy vegyük ki a hűtőből jóval a sütés előtt, vagy egy picit dobjuk be a mikróba. Legyen puha, de ne olvadjon folyósra!
- Ekkor lisztezett felületen olyan vékonyra nyújtjuk, amennyire csak tudjuk, majd feltekerjük az egészet, mint egy bejglit, majd jobbról-balra egymásra hajtjuk, műanyag tálban lefedve pedig hűtőbe tesszük reggelig. Vagy legalább pár órára. A tésztának jól nyújthatónak, lágynak kell lenni, de nem ragadósnak!
- Sütés előtt kinyújtjuk ismét vékonyra, majd egyszer meghajtogatjuk. Semmi extra: lentről középre, föntről középre, így lesz három réteg, aztán balról középre, jobbról középre, megint három réteg.
- Újranyújtjuk, ezúttal kisujjnyi vastagra, majd lisztbe mártott nagyjából 3 cm-es, apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd a tenyerünk éleivel picit megsodorjuk őket. A maradék tésztát újragyúrjuk, újranyújtjuk, újraszaggatjuk.
- A kész pogácsákat szétosztjuk két nagy gáztepsire, amiket sütőpapírral bélelünk ki előzőleg. Kb. egy-másfél centi helyet hagyjunk közöttük, mert sütés közben meg fognak nőni.
- A pogácsák tetejét megkenjük egy felvert tojással vagy megmaradt tojássárgával/tojásfehérjével), majd megszórjuk őket reszelt sajttal.
- Sütés előtt tizenöt-húsz percet kelni hagyjuk a pogácsákat, majd 200 fokos sütőben, alul-felül sütés programon aranyszínűre sütjük őket! A tetejük és az aljuk legyen aranyszínű, az oldaluk inkább fehér lesz a sütés végén is, ügyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További pogácsa receptjeim: