Ez egy nagyon klassz, kevert kelt, könnyed, buborékos tészta: készülhet belőle amerikai doughnut, gofri, olajba szaggatott fánk, vagy ahogy most nálam készült: pancake!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- bő egyharmad bögre tej (kb. 1 dl)
- 3 dkg olvasztott vaj
- egyharmad bögre kristálycukor (5 dkg)
- 1 csomag vaníliás cukor (10-12 g)
- 2 tojás
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
- 1 nagyobb alma vagy két kisebb, hámozva és lereszelve
- 2,5 dkg friss élesztő
Elkészítése:
- A langyos, egy teáskanál cukorral elkevert tejben felfuttatom az élesztőt!
- A többi hozzávalóval együtt összekeverem a tésztát.Az almát csak a végén forgatom bele!
- Letakarom, hagyom 25-30 percig kelni.
- Egy serpenyőt kenjünk ki olajjal, majd hevítsük fel. A forró serpenyőbe fagyiskanálnyi tésztát mérjünk, amit a kanál lapjával igazgassunk nagyjából kör alakúra. Amikor a tésztán buborékok jelennek meg, fordítsuk meg őket egy lapát segítségével. Az én gázomon közepes hőfok vált be a legjobban! Mindkét felüket is süssük szép aranyszínűre, majd szedjük rácsra őket.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További almás receptjeim: