Nagy kedvencünk lett ez a puha, emeletes sütemény a grízes-vaníliás krémmel és a sárgabaracklekvárral. Le is pipálta a klasszikus vanília krémes változatot, ami azért meglepő, mert nem volt nagy a lelkesedés, mikor előálltam vele, hogy mézes krémest sütök, de nem a megszokottat…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
A lapokhoz:
- 60 dkg fehér finomliszt
- 7 dkg puha zsír
- 2 tojás
- 1 nagy csipet só
- 2 púpos mokkáskanál szódabikarbóna
- 2 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál méz felmelegítve!
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 púpos bögre porcukor (15 dkg)
A krémhez:
- 1 liter tej
- 1 bögre búzadara (15 dkg
- 2 csomag vaníliás cukor (20 g)
- egy és kétharmad bögre tej (4 dl)
- 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
- 25 dkg vaj
- bő másfél bögre porcukor (25 dkg)
+ háromnegyed bögre/1 kis üveg sárgabaracklekvár (300 g)
A mázhoz:
- negyed bögre tej (0,6 dl)
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- 1 tábla étcsokoládé (10 dkg)
- 3 evőkanál holland kakaópor (kb. 4 dkg)
- 7 dkg vaj
Elkészítése:
- A lapok hozzávalóit összegyúrjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk.
- Egyenként kb. 25*35 centiméteres téglalappá nyújtjuk őket, amiket a tepsi hátulján, sütőpapíron megsütünk 170 fokon, alul-felül sütés programon, 8-9 perc alatt. Szép világos legyen, ne süssétek tovább!
- A búzadarából, vaníliás cukorból és tejből sűrű tejbegrízt főzünk, folyamatos kevergetés közben, amit frissentartó közvetlenül letakarunk, hogy ne tudjon bebőrösödni. Hűvös helyen hagyjuk teljesen kihűlni!
- A pudingot először kevés tejben csomómentesre keverjük, majd felöntjük a többi tejjel és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrű pudingot főzünk belőle.
- Itt is frissentartó fóliát fektetünk közvetlenül a pudingra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
- A porcukrot kihabosítjuk a vajjal, majd kihabosítjuk a pudingot és a tejbegrízt is. Ezután az egészet összekeverjük, és megtöltjük vele a lapokat, amiket előtte megkenünk a baracklekvárral. Csak a lapok közé teszünk tölteléket és lekvárt, a tetejére nem, tehát összesen három felé osztjuk a krémet és a lekvárt.
- A csokimázhoz egy nyeles lábosban összekeverjük a tejet, a kakaóport és a cukrot, majd az egészet folyamatos keverés közben összemelegítjük. Ha jó meleg és felolvadt minden, akkor belekeverjük a vajat, majd beletördeljük a tábla étcsokit is, amit szintén beleolvasztunk.
- Megkenjük a süti tetejét és legalább 20-24 órát pihentetjük hűvös helyen!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További csoki/kakaómázas receptjeim: