Barion Pixel

Ünnepi túrógombóc bögrésen

ünnepi túrógombóc

Habkönnyű, házias túrógombócok, mákos és pirított diós köntösben, egy selymes, forralt bor ihletésű meggyes-almás szilvamártással. Na, és persze a néhány gombóc jéghideg vaníliafagyi sem tudta elrontani ezt a finomságot!

Csodás befejezése lehet egy karácsonyi vacsorának, és utolsó pillanatos desszertnek is jó választás, ha nem sikerül előre készülnünk süteményekkel, mert a meleg desszertek mindig a legjobb választások. Pláne fagyival!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A gombóchoz:

  • fél kg tehéntúró
  • háromnegyed bögre búzadara (10 dkg)
  • 3 tojás

A morzsához:

  • egy bögre pirított dió
  • fél bögre mák + 1-2 evőkanál nádcukor

A mártáshoz (ez egy hatalmas adag, elég a fele ennyi gombóchoz, ha máshoz nem szeretnénk, de ez önmagában is kanalazgatni-való, ezért én egész adagot készítettem:

  • 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
  • negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
  • egy bögre vörösbor (2,5 dl)
  • ízlés szerinti fűszerek (én forralt bor fűszerkeveréket használtam egy fél csomaggal)
  • 1 üveg meggybefőtt (lecsöpögtetve 350 g, de a leve is kelleni fog)
  • 1 üveg szilvabefőtt (lecsöpögtetve 370 g, de a levét is fel fogjuk használni)
  • 1 üveg almabefőtt (lecsöpögtetve 350 g, a levére viszont nem lesz szükség)

Elkészítése:

1. A túrót egy tálban villával összetörjük, majd a többi hozzávalóval szép, egyneművé keverjük és félretesszük hűtőbe legalább egy-két órára pihenni, de akár éjszakára is.

2. A morzsához a mákot összedaráljuk a cukorral, a diót megpirítjuk és durvára daráljuk.

3. Mikor átfőtt, akkor lecsepegtetve kiszedjük, és néhány perc múlva, egyesével beleforgatjuk őket a morzsába.

4. Összekeverjük a pudingport a vörösborral és a cukorral.

5. A gyümölcsöket és a levüket a fűszerekkel felforraljuk, majd belekeverjük a csomómentes pudingos keverékünket. Takarék lángon főzni kezdjük, folyamatos kevergetés mellett. Mikor elkezd besűrűsödni és kezd opálosból szép csillogó, tükörszerűvé válni, félrehúzzuk a tűzről, és időnként átkeverve hűlni hagyjuk.

Jó étvágyat hozzájuk! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További túrógombóc receptjeim:

Nosztalgia túrógombóc

Sütőben sült túrógombóc

Tejbegrízes túrógombóc

Legkrémesebb, kukoricamálés túrógombóc

Szilvás túrógombóc mákba hempergetve

ünnepi túrógombóc

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!