Egy torta, ami megidézi a gyermekkoromat, hiszen a cukrászdák elengedhetetlen csokoládés-meggyes darabja, amit nem lehetett nem szeretni. Hát még ha otthon készül!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 tojás
- 1 bögre cukor (16 dkg)
- egy és egyharmad bögre fehér finomliszt (18 dkg)
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 1 púpos teáskanál sütőpor
- 4 evőkanál étolaj
A csokikrémhez:
- egy és egyharmad nem felvert, folyékony bögre tejszín (3,5 dl, nálam növényi)
- háromnegyed bögre porcukor (10 dkg)
- 30 dkg vaj
- két és fél tábla étcsokoládé vagy csokicsepp (25 dkg)
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 üveg magozott meggybefőtt
A csokimázhoz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 evőkanál étolaj
A ganache-hoz:
- 10 dkg csokoládé
- negyed bögre nem felvert, folyékony habtejszín (0,6 dl)
Elkészítése:
- Először a krémet készítjük el.
- Ehhez a tejszínt felforrósítjuk a kakaóval és a cukorral, majd mikor szép, egynemű lesz, akkor elzárjuk alatta a lángot és belekeverjük a felkockázott étcsokit vagy csokicseppeket. Fontos, hogy jó minőségű, 52 százalék körüli étcsokival dolgozzunk!
- Ha a csoki szépen elolvadt, akkor a felkockázott vajat is hozzákeverjük, kisebb adagokban.
- Közvetlenül a tetejére frissentartó fóliát helyezünk, majd hűvös helyen vagy hűtőben két órát hűtjük.
- Közben elkészítjük a piskótát.
- A tojásokat habosra, világosra keverjük a cukorral, majd a többi hozzávalót is hozzákeverjük.
- Sütőpapírral bélelt, 24 centiméter átmérőjű kapcsos tortaformába öntjük, majd 180 fokra előmelegített sütőbe, nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük. Sütőpapír csak az aljába kell, az oldalát a formának pedig NE vajazzuk ki!
- Ha elkészült a piskóta, rögtön fejreállítjuk formával együtt eg hűtőrácsra, így nem fog összeesni. Pontosan azért nem vajaztuk a forma oldalát, hogy stabilan álljon benne a torta, ne pottyanjon ki, hanem szépen kapaszkodjon! Ha valamiért marad benne, az sem baj, de hagyjuk felette a formát, hogy ne száradjon ki a hűlés során!
- Hagyjuk kihűlni, majd vegyük ki a formából.
- A karikát mossuk el, majd ismét tegyünk az aljába sütőpapírt, és az oldalára is helyezzünk sütőpapír csíkokat vagy wax fóliát. Ezeket érdemes benedvesíteni, hogy könnyebben odatapadjanak a peremre!
- Ha ezzel megvagyunk, akkor óvatosan tegyük vissza a bekapcsolt formába a piskótát.
- Vegyük ki a hűtőből a krémet, és nagyjából egy-két perc alatt habosítsuk ki a krémet. Nem kell tovább, mert kicsapódhat a vaj!
- Kenjük a krém felét a piskótára, majd lecsepegtetett meggybefőtt szemekkel, szorosan, rakjuk ki a torta tetejét. A meggyszemeket nyomkodjuk bele a krémbe koppanásig, a torta aljáig.
- A krém másik felét kenjük el szép egyenletesen a torta tetején, majd helyezzük lefedve legalább négy-öt órára hűtőbe a tortát.
- A hűtési idő letelte után, vegyük elő a tortánkat, majd simítsuk el a tetején a krémet, igazgassuk amennyire lehet egyenletesre, ugyanígy az oldalát is.
- Olvasszuk fel mikróban, harminc másodpercenként átkeverve az olajos csokoládénkat, majd öntsük a torta tetejére, és kenegessük úgy, hogy az oldalán mindenhová lefolyjon.
- Simítsuk át a tetejét, majd formázzuk ahogy szeretnénk.
- Én kanál hátuljával húztam bele íveket, hogy háziasabb kinézete legyen, mert én úgy szeretem.
- Ekkorra már meg is szilárdult a csoki a tetején, úgyhogy már díszíthetjük is meggyszemekkel, vagy ha szeretnétek, akkor ganache-al. Ehhez csak össze kell melegíteni a tejszínt és a csokoládét, hagyni kihűlni, és habzsákból, rózsafejjel díszeket nyomni. Én Amarena meggyszemekkel díszítettem, de sima befőtt, fagyasztott meggy vagy koktélcseresznye is szép lehet rajta.
Jó lúdlábazást!
További torta receptjeim: