Jelige: rejtsünk aszalt szilvát a kakaós-mézes puszedli közepébe!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 2 és negyed bögre rétesliszt (35 dkg)
- 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
- egy púpos evőkanál holland kakaópor
- kétharmad bögre porcukor (8 dkg)
- 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
- 1 tojás sárgája + 1 egész tojás
- 7-8 dkg puha vaj vagy margarin
- fél bögre méz (175 g)
- 1 evőkanál tejföl
A tetejére:
- 15-20 dkg csokoládé (nálam most színes olvasztó csoki)
- másfél evőkanál étolaj
- kevés csokoládé más színben + 1 teáskanál étolaj
+ egy-egy szem aszalt szilva a közepükbe (kb. 30)
Elkészítése:
1. Minden hozzávalót egy nagyobb tálba mérünk, majd összekeverjük nagyjából villával. Ezután összegyúrjuk az egészet, míg össze nem áll szépen. Ha nagyon ragad a tészta, akkor pici lisztet adjatok hozzá, ha pedig nagyon száraz, akkor kicsi tejfölt!
2. A sütőt bekapcsoljuk alul-felül sütés 180 fokra (gáztűzhelynél közepes láng).
3. Két tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd evőkanálnyi tészta adagokból golyókat formázunk, amiknek a közepébe egy-egy szem aszalt szilvát csomagolunk. A tepsikre tesszük őket, kissé szellősebben, mert meg fognak nőni. Már mehet is az első adag a sütőbe, kb. 10 percre.
4. A kisült süteményeket még forrón átszedjük egy tálcára, hagyjuk őket kihűlni.
5. Belemártjuk őket az étolajjal felolvasztott csokiba, majd ha picit szilárdult a csoki, akkor kókuszreszeléket szórunk a tetejére. Én mikróban olvasztom mindig a csokit, de akkor 15 másodpercenként ki kell venni, és átkeverni minden alkalommal!
6. Ezután már csak ki kell bírnunk, hogy megkössön a csokiburok!
7. Én még egy másik színű csokit szoktam olvasztani, kb. 5 dkg-ot egy teáskanál olajjal, és kilyukasztott zacskóból vagy eldobható habzsákból csíkokat csorgatok a megkötött csoki tetejére!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További puszedli receptjeim: