Barion Pixel

Puncs szelet bögrésen

puncs szelet

Rózsaszín, rumos, kakaós, piskótás, lekváros, igazán magyar és igazán retró süti, ami felidézi a régmúlt cukrászdák feledhetetlen hangulatát!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók 8-10 szelet süteményhez:

A piskótához:

  • 6 tojás
  • 1 bögre kristálycukor (16 dkg)
  • negyed bögre tej (0,6 dl)
  • 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
  • 1 csapott mokkáskanál sütőpor

A töltelékhez:

  • 5 dkg vaj
  • 1 púpos evőkanál holland kakaópor
  • 1 teáskanál rum aroma
  • 1-2 evőkanál sütőrum
  • szűk fél bögre baracklekvár (10 dkg)
  • egyharmad bögre porcukor
  • kevés vanília vagy aroma, kivonat
  • bő egyharmad bögre tej (kb. 1 dl)
  • 4 evőkanál meggylé, meggyszörp vagy nálam: amarena meggy szirupja

A mázhoz:

  • másfél bögre porcukor (kb. 25 dkg)
  • 5-6 evőkanál meggylé
  • egy-két csepp rózsaszín ételszínezék
  • ha csíkozni szeretnétek, akkor még egy negyed adag mázat keverjétek be, meggylé helyett vízzel, és egy kilyukasztott zacskóból vagy eldobható habzsákból, nyomjatok csíkokat a félig megszilárdult rózsaszín máz tetejére

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alul-felül sütés programra!
  2. A tojásokat kettéválasztjuk.
  3. A tojások fehérjét elkezdjük habbá verni, és amikor már szépen kifehéredett, akkor hozzáadunk kisebb adagokban fél bögre kristálycukrot. Szép kemény habbá verjük az egészet!
  4. A sárgákat kihabosítjuk a megmaradt fél bögre cukorral, majd hozzákeverjük a tejet, a lisztet és a sütőport is.
  5. Végül hozzá forgatjuk a fehérjés habot fakanállal, óvatosan, körkörös mozdulatokkal, vigyázva, hogy ne törjük össze.
  6. Sütőpapírral bélelt kisebb, 20*25-ös tepsibe tesszük, és nagyjából fél óra alatt, aranybarnára sütjük. 
  7. Hagyjuk kihűlni.
  8. Ha kihűlt, akkor levágunk a széleiből egy-egy vastagabb csíkot, majd a megmaradt piskótát hosszára kettévágjuk.
  9. A krém hozzávalóit összekeverjük, végül beletépkedjük a piskóta végeket, és azzal is összegyúrjuk.
  10. Az így kapott piskótás töltelékkel megtöltjük a két lapot.
  11. A tetejére a máz hozzávalóit simára keverjük, majd megkenjük vele a sütemény tetejét. A máz ne legyen túl folyós, ne hígítsátok túl, inkább picit sűrű, de kenhető legyen. A kenésnél pedig legyetek bátrak, nyugodtan simogassátok szét szépen, mert gyönyörűen ki fog simulni! ha nagyon folyik, adjatok hozzá még pici cukrot, ha nagyon sűrű meggylevet!
  12. Ha szeretnétek, készítsétek el a fehér mázat is, és ferde csíkokkal díszítsétek a sütemény tetejét.
  13. Hagyjátok néhány órát hűvös helyen összeérni az ízeket és szilárdulni a mázat, majd forró késsel szeleteljétek!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További puncsosságok:

Puncsos szilvaleves

Retro puncsgolyó

Klasszikus rumpuncs

puncs szelet

szeretettel ajánlom:

Kategóriák