Barion Pixel

Habos diós hold bögrésen

Habos diós hold

Ha egy sütin dióhab van, az már rossz nem lehet! És nem is az, sőőőőőt, éppen ellenkezőleg, mennyeien finom, az omlós vaníliás tészta, a baracklekvár és a diós tojáshab kombinációja!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy kb. 20*25-ös tepsihez:

Tészta:

  • két és fél bögre fehér finomliszt (37,5 dkg)
  • 15 dkg szobahőmérsékletű, puha zsiradék (nálam 5 dkg vaj + 10 dkg zsír, de lehet 15 dkg zsír is vagy csak margarin)
  • 6 tojás sárgája
  • háromnegyed bögre porcukor (kb. 12 dkg)
  • fél csomag sütőpor (5 g)
  • 1 csomag vaníliás cukor (12 g)
  • csipet só

Töltelék:

  • háromnegyed bögre sárgabarack lekvár (kb. 2 dl)

Tetejére:

  • 6  tojásfehérje
  • egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
  • 30 dkg darált dió

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit jól összedolgozzuk dagasztógéppel vagy kézzel.
  2. Egy körülbelül 20*25-ös tepsit sütőpapírral kibélelünk, a tésztát kinyújtjuk, akkorára, mint amekkora a tepsink, majd szépen beletesszük a tepsibe, és ahol szükséges még az ujjainkkal eligazgatjuk a tésztát. Én a sütőpapíron nyújtottam, méghozzá úgy, hogy a sütőpapírt előtte belenyomkodtam a tepsibe, majd kivettem, így a hajtásvonalakból látszott, hogy mekkorára kell nyújtanom. Pici lisztet is szórtam alá és rá, hogy ne ragadjon nyújtás közben! Egyébként nyugodtan toldjátok-foldjátok, egyáltalán nem árt neki, szépen kézzel igazítható! Figyelem, ha a tészta nagyon ragad, akkor egy fél órára tegyétek a hűtőbe, mert előfordulhat, hogy a kezetek melegétől jobban megolvadnak a zsíradékok a tésztában!
  3. Alaposan lekenjük lekvárral.
  4. A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, és mikor már lágy habot kaptunk, pici részletekben beleszórjuk a cukrot is és közben kemény habbá verjük. Hozzáadjuk a diót, amit már csak fakanál segítségével, óvatosan hozzáforgatunk a habhoz, hogy az ne törjön össze!
  5. A diós habot egyenletesen rásimítjuk a sütire, és 170 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, kb. 30-40 perc alatt megsütjük.
  6. Amikor kihűlt, akkor nagyobb méretű pogácsaszaggató segítségével holdacska formákat szúrunk ki a sütiből.

Jó étvágyat hozzá!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További diós receptjeim:

Krumplis-diós csiga

Diós-vaníliás keksz

Diós pozsonyi kifli

Diós répasüti

Csokis-diós kocka

Diós és kakaós kalács

Almás-diós muffin

szeretettel ajánlom:

Kategóriák