Az egyik kedvenc ételem pici korom óta a puha tört krumpli, az ízletes hússal és selymes, forró meggyszósszal!
A meggyszószhoz:
- fél kg fagyasztott meggy vagy friss
- fél teáskanál őrölt fahéj
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- 2 evőkanál fehér finomliszt
- fél bögre tej (1,25 dl)
A húshoz:
- 1 kg oldalas szeletekre vágva
- 1 púpos fakanálnyi sertészsír
- só
- bors
- házi ételízesítő
A tört krumplihoz:
- egy kg krumpli
- 2 teáskanál só
- pecsenyezsír a hús alól
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra, alul-felül sütésre.
- Az oldalasok mindkét felét sózzuk, borsozzuk, majd egy tepsit alaposan kizsírozunk, és beleterítjuk a húszszeleteket.
- A sütőt fedővel vagy alufóliával lefedjük, majd egy órán át sütjük.
- Ekkor levesszük róla a fedőt és további 15-20 perc alatt szép pirosra sütjük a húsokat.
- Közben elkészítjük a krumplit és a szószt.
- A meggyet, cukrot és fahéjat feltesszük annyi vízzel forrni, amennyi bőven ellepi, majd olyan puhaságúra főzzük a gyümölcsöt, amennyire szeretnénk. A lisztet csomómentesre keverjük a bögre tejjel, majd folyamatos kevergetés mellett, hozzáöntjük a szószhoz. Összeforraljuk még egyszer, hagyjuk besűsűsödni. Közben kóstoljátok, és adjatok hozzá meg cukrot, ha szeretnétek! Pici fahéjjal is ízesíthetitek!
- A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, lobogó, forró, sós vízben megfőzzük, majd mikor a hús elkészült, leszűrjük, sózzuk, meglocsoljuk néhány kanálnyi pecsenye zsírral amit a hús alól kanalazunk ki a tepsiből! Végül krumplinyomóval összetörjük.
- A húst a tört krumplival és a meggyszósszal kínáljuk!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További ebéd receptjeim: