Barion Pixel

Gyors töpörtyűs pogácsa

Gyors töpörtyűs pogácsa

Omlós, puha, réteges, egyszerű, és napok múltán is tökéletes! 

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 1 kg pogácsához:

  • 5 bögre fehér finomliszt (62,5 dkg)
  • negyed bögre langyos tej
  • 1 mokkáskanál kristálycukor
  • egy kocka (5 dkg) friss élesztő
  • egyharmad bögre fehérbor
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 evőkanál só
  • 30-35 dkg darált töpörtyű
  • 10 dkg zsír (4 púpos evőkanál)

A tetejére:

  • egy tojás sárgája egy mokkáskanál tejjel felverve

Elkészítése:

1. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, a tetejét megszórjuk a cukorral, majd tíz percre félretesszük meleg helyre, hogy felfusson, ezután az összes többi hozzávalóval egyneművé gyúrjuk. Pillanatok alatt megvan, nagyon jó vele dolgozni! A zsírt miután kimértük, vagy hagyjuk egyí picit felengedni, puhulni, vagy néhány másodpercre tegyük mikróba, hogy puha legyen, de ne olvadt!

2. Egy puha, lágy tésztát kapunk, melyet lisztezett felületen két centi vastagra nyújtunk, majd 10 percet hagyjuk pihenni.

3. Ezután berácsozzuk a tetejét, valamint előkészítjük a tojássárgás tejes keveréket.

4. A tetejét éles késsel, nem túl mélyen berácsozzuk, majd apróbb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A szaggatót néha mártsuk lisztbe, ha nagyon ragadna.

5. A pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, megkenjük a tojásos-tejes keverékkel, majd 190 fokon nagyjából 25 perc alatt készre sütjük. Ne szárítsuk ki!

Jó étvágyat hozzá!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További pogácsa receptjeim:

Retro vajas pogácsa

Sváb kelt pogácsa

Káposztás pogácsa

Krumplis pogácsa

Kívül-belül sajtos pogácsa

Sütőtökös pogácsa

Gyors töpörtyűs pogácsa

szeretettel ajánlom:

Kategóriák