Barion Pixel

Krumplipelyhes kenyér bögrésen

A kedvenc krumplipelyhes kelt tésztámból készült ez a csodaszép kenyér, ami pillekönnyű, és a krumplinak köszönhetően másnap is ugyanolyan puha.
Hála a krumplipehelynek megspórolhatjuk a krumplifőzős, összenyomós történetet, és villámgyorsan alkothatunk könnyű, finom krumplis kenyeret!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók 1 forma kenyérhez:

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 4 evőkanál burgonyapehely
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
  • egy és negyed bögre langyos víz (kb. 3 dl)
  • 2-3 teáskanál só
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír

Elkészítése:

  1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Az összes hozzávalót beleöntjük egy dagasztótálba.
  3. Géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még vizet, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
  4. A tésztát – ha megkelt – kerekre lapogatjuk a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután elkezdjük feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázzuk, majd szilikonos sütőpapírral bélelt, kenyérsütő formába (püspökkenyér!) helyezzük, ahol lefedve hagyjuk a duplájára kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, alul-felül sütés programra!
  5. Öt-hat helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszük, és hagyjuk további negyedórát pihenni, hogy a vágásaink szépen kinyílhassanak. Sütés előtt alaposan lespricceljük vízzel.
  6. Mehet is a sütőbe, ahol tizenöt perc múlva visszavesszük a hőfokot 180 fokra, és körülbelül további harminc-negyven perc alatt, szép aranybarnára, ropogósra sütjük! Ha nagyon pirulna a teteje, akkor teszünk rá alufóliát vagy sütőpapírt. Ha megsült, azonnal kivesszük a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni! 
  7. Ha nagyon ropogós héjat szerettek, akkor még egy tíz percre betehetitek forma nélkül is a sütőbe sülni!

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További kenyérreceptek:

Fehér kenyér

Teljes kiőrlésű kenyér

Gyökérkenyér

Rozsos szendvicskenyér

szeretettel ajánlom:

Kategóriák

További receptek

Töltött káposzta Szabolcsiasan

Töltött káposzta Szabolcsiasan

Azért nem szabolcsi, mert ez nem a klasszikus szabolcsi töltött káposzta, inkább abból meríti az alapjait. De az...

bővebben
0
    0
    Kosaram
    A kosár üres