Ezt a krumplipelyhes pizzalepényt azért szeretem nagyon, mert hála a krumplipehelynek nagyon sokáig puha és élvezhető marad a tésztája, ezért másnap is tökéletes.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 4 evőkanál burgonyapehely
- 1 teáskanál kristálycukor
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- fél-háromnegyed bögre langyos víz (szűk 2 dl)
- 2-3 teáskanál só
- 1 csipet szódabikarbóna
- 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír
+ fűszeres paradicsomszósz, sajt, sonka, vagy amit szeretnétek
Elkészítése:
1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk. Az összes hozzávalót beleöntjük egy dagasztótálba.
Géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még vizet, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
2. Fél óra alatt a tésztát, letakarva, nagyjából a kétszeresére kelesztjük, közben előkészíthetjük a feltéteket, és kibélelhetünk két nagyobb tepsit sütőpapírral. Feltétként én paradicsomszószt csináltam kis fokhagymával, borssal, sóval, cukorral, valamint reszelt sajtot készítettem elő.
3. A tésztát elfelezzük, majd téglalap alakúra nyújtjuk, olyan 4-5 mm vastagságúra, amiket a sütőpapírral bélelt tepsikbe helyezünk. Megkenjük őket pizzaszósszal, majd megszórjuk reszelt sajttal. De tehettek rá sonkát, szalámit, gombát, kukoricát, amit csak szeretnétek! További 15 percig kelni hagyjuk.
4. 190 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20-25 perc alatt szép világosra sütjük. Ha az alja már szépen megsült, akkor elkészült.
Jó étvágyat! 🙂
További pizzareceptjeim
Hűtős pizza