Pillekönnyű zsemlék, amik hála a burgonyapehelynek napokig puhák és ehetőek maradnak!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 4 evőkanál burgonyapehely
- 1 teáskanál kristálycukor
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- fél-háromnegyed bögre langyos víz (szűk 2 dl)
- 2-3 teáskanál só
- 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír
Elkészítése:
- Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
- Az összes hozzávalót beleöntjük egy dagasztó tálba.
- Géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még vizet, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
- A tésztát vágjuk 9-12 részre attól függően, hogy kisebb vagy nagyobb zsemléket szeretnénk-e.
- Gömbölygessük zsemlékké őket.
- Helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezekre, vágjuk be srégen, két-három helyen a tetejüket, majd hagyjuk őket letakarva kelni nagyjából húsz percig.
- Spricceljük vagy kenjük le őket alaposan vízzel, majd 190 fokra előmelegített sütőben süssük őket szép aranyszínűre, nagyjából 20 perc alatt.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További zsemléim: