Barion Pixel

Habos-mascarpone-s csokitorta

Epres habos-mascarpone-s csokitorta

Habkönnyű csokoládés-kakaós krém, eper és egy pille piskóta… Vagy eper nélkül, simán csokitortának is tökéletes!


A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók a piskótához:

  • 8 tojás
  • másfél bögre fehér finomliszt (18 dkg)
  • szűk fél bögre holland kakaópor (5-6 dkg)
  • egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
  • szűk negyed bögre (8 evőkanálnyi) étolaj (50 g)
  • 1 csomag sütőpor (10 g)
  • 1 nagy csipet só

Hozzávalók a krémhez:

  • 2 bögre habtejszín (nálam édesített, növényi)
  • 50 dkg Mascarpone
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 púpos evőkanál holland kakaópor
  • 2 kis csomag habfixáló
  • háromnegyed bögre porcukor (7-8 dkg)
  • 4 csomag vaníliás cukor (40-50 g)

Hozzávalók a díszítéshez:

  • 50 dkg eper apró szeletekre vágva (el is hagyható)

Elkészítése:

  1. A sütőt alul-felül sütés programon előmelegítjük 160 fokra.
  2. Két 20 centiméter átmérőjű tortaformát alaposan kivajazunk.
  3. A tojások fehérjét egy keverőtálban lágy habbá verjük, majd folyamatos turmixolás mellett, kisebb adagokban hozzáadjuk a cukor nagyjából felét, amivel kemény habot verünk.
  4. A cukor másik felével kikeverjük a tojások sárgáját, kihabosítjuk szép világosra, majd az olajat is belekeverjük.
  5. Ezután a tojássárgás keverékünket a tojásfehérjébe csorgatjuk, amibe kézi habverő segítségével óvatosan, határozott, gyors mozdulatokkal beleforgatjuk.
  6. Hozzáadjuk az átszitált lisztet, kakaóport és sütőport, majd azokkal is gyors mozdulatokkal összeforgatjuk.
  7. A tésztát egyenlően elosztjuk a két tortaformában. Én úgy szoktam, hogy egy spicc-vagy egy merőkanállal adagolom: egyet az egyikbe, egyet a másikba, és így folytatom, míg el nem fogy. A tészta tetejét elsimítjuk egyenesre, majd betesszük az előmelegített sütőnkbe, ahol nagyjából 30-35 perc alatt tűpróbáig sütjük. A  piskóta akkor jó, ha picit benyomjuk a tetejét az ujjbegyünkkel és már nem marad ott az ujjunk nyoma, mert rugalmas a tészta. Vagy a szokásos tűpróbával is ellenőrizhetjük. Ja, és fontos, a legfelső rétegét levágom a kész piskótáknak, hogy könnyebb legyen szeletelni, és szebb legyen. De simán csinálhattok négy rétegest is, egyforma piskótákból!
  8. Sülés után várunk néhány percet, majd formával együtt azonnal egy hűtőrácsra borítjuk őket. A formát felette hagyjuk, ráborítva, hogy a piskótánk ne száradjon ki a hűlési folyamat során. Ha nem engedi el azonnal, a formát, annál job, mert ha fejjel lefelé lóg, még ennyira sem tud összeesni! De a lényeg: Ezt a jelenetet ne hagyjátok ki, mert így lesz a teteje és az alja is szép egyenes, illetve a piskóta sem lesz morzsalékos, száraz. 
  9. Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. 
  10. Ehhez nincs más dolgunk, mint a mascarpone-t kikeverni a porcukorral és a vaníliás cukrokkal, kakaóporral, majd hozzákeverni a felolvasztott csokoládét kisebb adagokban. Ha bármilyen oknál fogva összeugrana picit a csoki a krémben, nem lesz elég homogén, ne ijedjetek meg, néhány másodperc a mikróban megoldja a problémát! Csak pici melegítés, és újbóli átkeverés mixerrel, és már ki is simult… Végül a tejszínt felverjük a habfixálókkal, és az egészet összeforgatjuk! Ha elkészültünk tegyük a krémet hűtőbe!
  11. A piskótakarikákat vágjuk keresztben ketté, majd a krémet töltsük egy habzsákba. Díszítőfejet ne tegyetek rá, csak a sima kört, mert a krém eloszlatásához ez lesz a legpraktikusabb!
  12. Most minden rétegbe kívülről befelé haladva nyomjunk szép köröket a krémből, úgy, hogy mindenhol szépen befedje őket, majd szórjuk meg őket eperrel. Úgy az eper negyedével nagyjából.
  13. A maradék krémmel burkoljuk be a tortánkat, nyomjunk rá néhány habrózsát a krémből, majd tegyük a hűtőbe lefedve néhány órára, hogy szépen összeérjenek az ízek, és összeálljon a tortánk, szép szeletelhetővé és finommá!
  14. Tálalás előtt is szórjuk meg a tetejét is eperrel vagy díszítsük kedvünkre!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További torta receptjeim:

Narancsos csokitorta

Joghurttorta

Sütés nélküli sajttorta

Pavlova

Sütés nélküli epres sajttorta

Klasszikus gyümölcstorta

Epres habos-mascarpone-s csokitorta

szeretettel ajánlom:

Kategóriák