A Duna hullám egy igazi klasszikus, a családokban húsvétkor, karácsonykor gyakran kerül fel a repertoárba, egyike a legnépszerűbb ünnepi sütiknek, méltán. Nagymamáink nem véletlenül készítették olyan gyakran, hiszen nagy örömet lehetett vele okozni, és mi más lenne a sütisütés célja?
Nézzük, hogyan készül!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 tojás
- egy és negyed bögre kristálycukor (20 dkg)
- 15 dkg vaj
- egyharmad bögre natúr joghurt (100 g)
- két és fél bögre fehér finomliszt (32,5 dkg)
- 2 teáskanál sütőpor
- 2 evőkanál tej
+ 1 púpos evőkanál kakaópor + 2 evőkanál tej
+ 1 üveg magozott meggybefőtt
A krémhez:
- 20 dkg vaj
- másfél bögre porcukor (kb. 20 dkg)
- 2 csomag pudingpor
- 2 és fél bögre tej (6,25 dl)
- 2 evőkanál kristálycukor
A bevonathoz:
- 20 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál étolaj
Elkészítése:
- Először melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alul-felül sütés programra.
- A piskótához a vajat keverjük ki a cukorral, majd adjuk hozzá a tojásokat is. Ezután keverjük hozzá a natúr joghurtot, és két evőkanál tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet is dolgozzuk hozzá, kisebb adagokban.
- Ezután egy nagyjából 20*30-as tepsibe szedjük bele a krém felét, és igazgassuk el nagyjából egyenletesen, de ne törekedjünk a tökélyre, tudjátok! Hullám!
- A tészta másik feléhez dolgozzuk hozzá a kakaóport és két evőkanál tejet, majd kanalazzuk azt is a tpsibe, kicsit igazítsuk el, de itt is hagyjuk hullámosra. Nem kell összevegyíteni a világos tésztával, csak a tetejére tesszük!
- Rakjuk ki a tetejét a lecsepegtetett magozott meggyel.
- Mehet is a sütőbe 30-35 percre.
- Míg a tészta sül, elkészíthetitek a krémet is, vagyis egy részét.
- Két bögre tejet felteszünk melegedni egy nyeles lábosban. Míg melegszik, a pudingporokat és a három evőkanál kristálycukrot elkeverjük fél bögre tejben, majd hozzákeverjük a forró tejünkhöz, és folyamatos kevergetés közben, mérsékelt tűzön jó sűrű pudingot főzünk.
- Félretesszük hűlni, közben turmixszal egyszer-kétszer átkeverhetjük, kihabosíthatjuk, hogy gyorsabban hűljön.
- A szobahőmérsékletű, puha vajat kikeverjük a porcukorral, és félretesszük. Ha a puding már nem meleg, akkor hűtőbe tesszük.
- A hideg pudingon átmegyünk turmixxal, majd hozzákeverjük vele a vajkrémet is. Habzsákba tesszük. Nem kell bele semmilyen díszes fej, csak sima kör!
- Ha a piskótánk kihűlt, akkor a krémet rásimítjuk, majd bevonjuk az olajjal felolvasztott étcsokinkkal, és villával vagy cakkos habkártyával hullámmintát rajzolunk rá.
- Hagyjuk megdermedni hűvös helyen, állni pár órát, forró késsel csinos, hosszúkás szeletekre vágjuk.
Jó sütögetést! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További piskótás receptjeim: