Selymes, krémes sajtlves, borssal, chillivel, ropogós pirítóssal: lélekmelengetően finom, és mindenki szereti!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 4 személyre:
- 5 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 csapott evőkanál fehér finomliszt
- fél liter alaplé vagy víz+1 leveskocka
- másfél bögre tej (3,75 dl)
- egyharmad bögre száraz fehérbor (0,8 dl)
- 10 dkg reszelt sajt
- kb. negyed mokkáskanál bors (színes, fekete vagy fehér)
- negyed mokkáskanál szerecsendió
- egy-két csipet chilli-pehely
- negyed-fél mokkáskanál só
+ pirított kenyér ízlés szerint
Elkészítése:
- A vajon üvegesre pároljuk a megtisztított felszeletelt hagymát és fokhagymát, majd rászórjuk a lisztet, és ha nagyjából átitatódott a vajjal, akkor elkeverjük, majd felöntjük az alaplével (vagy vízzel és elmorzsolt leveskockával) és a tejjel.
- A fűszereket is belekeverjük.
- Az egészet közepes lángon melegítjük, míg a hagyma meg nem puhul, közben kevergetjük. Ez egy jó negyed óra lesz.
- Ekkor egy botmixerrel átmegyünk a levesen, és szép selymesre turmixoljuk az alaplevünket.
- Ezután mehet bele a reszelt sajt valamint a bor.
- Melegítsük további négy-öt percig, míg a sajtunk el nem olvad. közben kóstoljuk, sózzuk, fűszerezzük, ha szükséges.
- Ekkor zárjuk el, keverjünk bele egy evőkanál olívaolajat, majd hagyjuk picit visszasűrűsödni.
- Pirított kenyérrel tálaljuk.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További leves receptjeim: