Finom, fűszeres, vajpuha tarja, ízes mustáros-tejfölös szószban, gusztára szeletelt gombával, egy jó adag tészta tetején tálalva!
Tökéletes ebéd, ennél többet nem is mondok, próbáljátok ki!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 50-60 dkg sertéstarja
- 2 evőkanál sertészsír
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál piros, édes fűszerpaprika
- 1 mokkáskanál őrölt feketebors
- 40-50 dkg barna csiperke gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 3 evőkanál mustár
- egy bögre tejföl
- 2 evőkanál fehér finomliszt
- kifőzött tészta a tálaláshoz
Elkészítése:
- A tarját tetszőlegesen felkockázzuk vagy csíkokra vágjuk.
- A megpucolt hagymát előszőr félbe, majd jó vékony szeletekre vágjuk.
- A gombát meghámozzuk, a tönkjét nem törjük le! Ha az alja szárazabb, sötétebb lenne, akkor is csak azt vágjátok le. Ezután a gombafejeket, három szeletre vágjuk úgy, hogy a tönkből minden szeletre jusson!
- Egy nagyobb, szélesebb lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a hagymát, hagyjuk üvegesre sülni, majd a tarjákat is beletesszük. Meghintjük a tetejüket sóval, és borssal, majd az egészet alaposan összekeverjük, és hagyjuk addig pirulni, míg a húsok mindenütt szépen ki nem fehérednek, és kapnak egy finom, fűszeres vékony kérget.
- Ezután dobjuk rá a gombát is, majd egy fedő alatt pároljuk addig, míg a gomba levet nem enged, és picit össze nem esik. Ekkor hintsük meg fűszerpaprikával, és engedjük fel annyi vízzel, hogy ez egészet éppen ellepje.
- Pároljuk közepes lángon, lefedve, míg a hús vajpuhára nem fő! Az is előfordulhat, hogy a gomba is elegendő levet enged, ez esetben nem kell vizezni!
- Húzzuk félre a tűzről!
- A tejfölben keverjük el a lisztet egy habverő segítségével úgy, hogy csomómentes legyen, majd a mustárt is keverjük hozzá. Szedjünk hozzá a szaftunkból is egy merőkanálnyit, keverjük el azzal is.
- A szaftot húzzuk félre a tűzről, majd keverjük bele a habarásunkat.
- Ezután tegyük vissza a tűzre, majd sűrítsük be vele a mártásunkat! Közben folyamatosan kevergessük, és ne forraljuk túl hirtelen!
- Forró, főtt tésztával tálaljuk!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
Más szószos-husis receptjeim: