Barion Pixel

Gombás-mustáros tarja

gombás mustáros tarja tésztával

Finom, fűszeres, vajpuha tarja, ízes mustáros-tejfölös szószban, gusztára szeletelt gombával, egy jó adag tészta tetején tálalva!
Tökéletes ebéd, ennél többet nem is mondok, próbáljátok ki!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 50-60 dkg sertéstarja
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál piros, édes fűszerpaprika
  • 1 mokkáskanál őrölt feketebors
  • 40-50 dkg barna csiperke gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál mustár
  • egy bögre tejföl
  • 2 evőkanál fehér finomliszt
  • kifőzött tészta a tálaláshoz

Elkészítése:

  1. A tarját tetszőlegesen felkockázzuk vagy csíkokra vágjuk.
  2. A megpucolt hagymát előszőr félbe, majd jó vékony szeletekre vágjuk.
  3. A gombát meghámozzuk, a tönkjét nem törjük le! Ha az alja szárazabb, sötétebb lenne, akkor is csak azt vágjátok le. Ezután a gombafejeket, három szeletre vágjuk úgy, hogy a tönkből minden szeletre jusson!
  4. Egy nagyobb, szélesebb lábasban felolvasztjuk a zsírt, rádobjuk a hagymát, hagyjuk üvegesre sülni, majd a tarjákat is beletesszük. Meghintjük a tetejüket sóval, és borssal, majd az egészet alaposan összekeverjük, és hagyjuk addig pirulni, míg a húsok mindenütt szépen ki nem fehérednek, és kapnak egy finom, fűszeres vékony kérget.
  5. Ezután dobjuk rá a gombát is, majd egy fedő alatt pároljuk addig, míg a gomba levet nem enged, és picit össze nem esik. Ekkor hintsük meg fűszerpaprikával, és engedjük fel annyi vízzel, hogy ez egészet éppen ellepje. 
  6. Pároljuk közepes lángon, lefedve, míg a hús vajpuhára nem fő! Az is előfordulhat, hogy a gomba is elegendő levet enged, ez esetben nem kell vizezni!
  7. Húzzuk félre a tűzről!
  8. A tejfölben keverjük el a lisztet egy habverő segítségével úgy, hogy csomómentes legyen, majd a mustárt is keverjük hozzá. Szedjünk hozzá a szaftunkból is egy merőkanálnyit, keverjük el azzal is.
  9. A szaftot húzzuk félre a tűzről, majd keverjük bele a habarásunkat. 
  10. Ezután tegyük vissza a tűzre, majd sűrítsük be vele a mártásunkat! Közben folyamatosan kevergessük, és ne forraljuk túl hirtelen!
  11. Forró, főtt tésztával tálaljuk!

Jó étvágyat! 🙂 

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

gombás mustáros tarja tésztával

Más szószos-husis receptjeim:

Kakukkfüves-gombás sertésszűz

Gombás-tejfölös sertésszűz tésztával

Ananászos csirke

Sertésszűz vadasan

szeretettel ajánlom:

Kategóriák