Ez a leves nagyon-nagyon finom, Apukám azt mondta, hogy a legfinomabb leves, amit evett, és egyaránt elsöprő sikert aratott a spárgával jó kapcsolatot ápoló kóstolóknál. Amilyen egyszerűen elkészül, olyan különleges, tökéletesen harmonizálnak benne az ízek!
Tehát, ha spárga: akkor ilyen leves készüljön belőle!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A párolt spárgához:
- 1 csokor zöld spárga
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1-2 szelet citrom
- kb. 6 bögre víz (másfél liter)
A leveshez:
- 1 bögre főzőtejszín (2,5 dl)
- 4 bögre spárga főzővíz (10 dl)
- 2 evőkanál fehér finomliszt
- 3 dkg vaj
- 1 púpos teáskanál só
- fél mokkáskanál bors
Elkészítése:
- Először a spárgát pucoljuk meg. Törjük le a fás végeket, majd zöldséghámozóval pucoljuk meg a spárga alsó egyharmadát. A többit nem kell, mert nagyon puha feljebb a héja!
- Tegyük a spárgáinkat egy lábasba. A lábos olyan széles legyen, hogy a spárgák fektetve elférjenek benne, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Kezdjük el gyengébb tűzön melegíteni, közben adjuk hozzá a sót, a cukrot valamint a citromszeleteket.
- Körülbelül 7-10 perc alatt készülnek el, de az is lehet, ha nagyon zsenge a spárga, hogy még kevesebb idő is elég lesz neki. Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl, különben a teteje ragacsos lesz és szét is főhet, ami sem nem szép, sem nem finom!
- Mikor elkészült, mindjárt szűrjük le! Vigyázat! A főzővízre szükségünk van, fogjátok fel a szűrésnél, legegyszerűbb, ha kiemelitek szűrőkanállal a spárgákat!
- Jöhet a leves: A vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, és két-három perc alatt szép bézses színűre pirítjuk. Ha nem akar szép sima lenni, akkor adjatok hozzá még egy kis vajat!
- Öntsük fel a tejjel, keverjük azzal is csomómentesre, majd adjuk hozzá a tejszínt, a spárga főzővizet, a sót, borsot, és sűrítsük be folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon főzve. Habverővel a legpraktikusabb keverni! Sót még kívánhat, kóstolni kell közben!
- Párolt spárgával, pici borssal, néhány csepp olajjal tálaljuk!
Jó főzőcskézést!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További krémleves receptjeim: