Barion Pixel

Krémes spárgaleves

Ez a leves nagyon-nagyon finom, Apukám azt mondta, hogy a legfinomabb leves, amit evett, és egyaránt elsöprő sikert aratott a spárgával jó kapcsolatot ápoló kóstolóknál. Amilyen egyszerűen elkészül, olyan különleges, tökéletesen harmonizálnak benne az ízek!

Tehát, ha spárga: akkor ilyen leves készüljön belőle! 

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A párolt spárgához:

  • 1 csokor zöld spárga
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1-2 szelet citrom
  • kb. 6 bögre víz (másfél liter)

A leveshez:

  • 1 bögre főzőtejszín (2,5 dl)
  • 4 bögre spárga főzővíz (10 dl)
  • 2 evőkanál fehér finomliszt
  • 3 dkg vaj
  • 1 púpos teáskanál só
  • fél mokkáskanál bors

Elkészítése:

  1. Először a spárgát pucoljuk meg. Törjük le a fás végeket, majd zöldséghámozóval pucoljuk meg a spárga alsó egyharmadát. A többit nem kell, mert nagyon puha feljebb a héja!
  2. Tegyük a spárgáinkat egy lábasba. A lábos olyan széles legyen, hogy a spárgák fektetve elférjenek benne, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Kezdjük el gyengébb tűzön melegíteni, közben adjuk hozzá a sót, a cukrot valamint a citromszeleteket.
  3. Körülbelül 7-10 perc alatt készülnek el, de az is lehet, ha nagyon zsenge a spárga, hogy még kevesebb idő is elég lesz neki. Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl, különben a teteje ragacsos lesz és szét is főhet, ami sem nem szép, sem nem finom!
  4. Mikor elkészült, mindjárt szűrjük le! Vigyázat! A főzővízre szükségünk van, fogjátok fel a szűrésnél, legegyszerűbb, ha kiemelitek szűrőkanállal a spárgákat!
  5. Jöhet a leves: A vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, és két-három perc alatt szép bézses színűre pirítjuk. Ha nem akar szép sima lenni, akkor adjatok hozzá még egy kis vajat!
  6. Öntsük fel a tejjel, keverjük azzal is csomómentesre, majd adjuk hozzá a tejszínt, a spárga főzővizet, a sót, borsot, és sűrítsük be folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon főzve. Habverővel a legpraktikusabb keverni! Sót még kívánhat, kóstolni kell közben!
  7. Párolt spárgával, pici borssal, néhány csepp olajjal tálaljuk!

Jó főzőcskézést!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További krémleves receptjeim:

Sajtkrémleves

Zöldségkrémleves

Sütőtök krémleves

Körte krémleves

szeretettel ajánlom:

Kategóriák