A krumplinak köszönhetően csodásan pihe-puha kifli, ráadásul ezt a tulajdonságát napokig megtartja! Süssétek meg, nem fogjátok megbánni!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- kb. 5 bögre fehér finomliszt (50-60) dkg
- 2 tojás
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- fél kocka élesztő (2,5 dkg)
- 2 csapott teáskanál só
- 30 dkg krumpli
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 evőkanál zsír
+ 1 tojás felverve
+ szezámmag a szóráshoz
Elkészítése:
- A krumplit meghámozzuk, összekockázzuk, majd lobogó, sós forró vízben megfőzzük, és még melegen (de nem forrón!) áttörjük krumplinyomón. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
- Az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba.
- Lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még a krumpli főző vizéből, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
- Ezután a tésztát vegyük hat vagy nyolc felé, függően attól, hogy mennyire apró kifliket szeretnénk, majd nyújtsuk őket olyan vékony körlappá, amennyire csak tudjuk. Mindegyiket vágjuk fel nyolc-nyolc szeletre, melyekből egyenként csavarjunk csinos kis kifliket. A hosszabb végüknél fogva kezdjük el tekerni őket, közben ügyeljünk arra, hogy a tenyerünk külső élével kifelé sodorjuk a kifliket, hogy szép csücskük legyen!!
- Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk húsz percet pihenni, kenjük meg a tetejüket a felvert tojással, szórjuk meg sóval vagy szezámmaggal, majd süssük őket szép aranyszínűre, 190 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütés programon.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kifli receptjeim: