Barion Pixel

PEHELYKÖNNYŰ KRUMPLIS HAMMBUCI BÖGRÉSEN

A kedvenc krumplis kelt tésztámból készültek ezek a csodaszép bucik, amik pehelykönnyűek, és a krumplinak köszönhetően másnap is ugyanolyan puhák.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 16 nagy bucihoz:

  • kb. 5 bögre fehér finomliszt (50-60) dkg 
  • 2 tojás
  • fél bögre langyos tej (1,25 dl)
  • fél kocka élesztő (2,5 dkg)
  • 2 csapott teáskanál só
  • 30 dkg krumpli
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál zsír

+ 1 tojás felverve a tetejére

+ szezámmag a szóráshoz

Elkészítése:

  1. A krumplit meghámozzuk és összekockázzuk, majd lobogó, sós forró vízben megfőzzük, és még melegen (de nem forrón!) áttörjük krumplinyomón. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Az összes hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba.
  3. Lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még a krumpli főzővízéből, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
  4.  Ezután osszuk szét 16 egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk őket gömb formára. Jól lisztezzük a deszkát és a tészta tetejét is közben, mert elég ragadós és lágy, de annak is kell lennie!
  5. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt sütőlemezekre szellősen. Takarjuk le ismét, a legjobb, ha nejlonnal, majd hagyjuk őket szépen megkelni, nagyjából 15 perc alatt. 
  6. Süssük őket 190 fokos sütőben szép aranyszínűre!

Jó étvágyat hozzá!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Zsemlereceptek:

Zsemlekoszorú

Joghurtos teljes kiőrlésű zsemle

Félórás zsemle reggelire

Édes zsemle

Scone

Csokis zsemle

szeretettel ajánlom:

Kategóriák