Barion Pixel

Pehelykönnyű krumplis formakenyér bögrésen

krumplis formakenyér

A kedvenc krumplis kelt tésztámból készült ez a csodaszép kenyér, ami pillekönnyű, és a krumplinak köszönhetően másnap is ugyanolyan puha.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 1 formakenyérhez:

  • kb. 5 bögre fehér finomliszt (50-60) dkg 
  • 2 tojás
  • fél bögre langyos tej (1,25 dl)
  • fél kocka élesztő (2,5 dkg)
  • 2 csapott teáskanál só
  • 30 dkg krumpli
  • 1 csapott mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál zsír
  • + 1 tojás felverve a tetejére
  • + szezámmag a szóráshoz

Elkészítése:

  1. A krumplit meghámozzuk, összekockázzuk, majd lobogó, sós forró vízben megfőzzük, és még melegen (de nem forrón!) áttörjük krumplinyomón. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Az összes hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba.
  3. Lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még a krumpli főzőlevéből, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
  4. A tésztát kerekre lapogatjuk a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután elkezdjük feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázzuk, majd szilikonos sütőpapírral bélelt, kenyérsütő formába (püspökkenyér!) helyezzük, ahol lefedve hagyjuk a duplájára kelni. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra, alul-felül sütés programra!
  5. Sütés előtt megkenegetem felvert tojással, öt-hat helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszem, és hagyom további negyedórát pihenni, hogy a vágásaim szépen kinyílhassanak. Mehet is a sütőbe, ahol tizenöt perc múlva visszaveszem a hőfokot 180 fokra, és körülbelül további harminc-negyven perc alatt, szép aranybarnára, ropogósra sütöm! Ha nagyon pirulna a teteje, akkor teszek rá alufóliát vagy sütőpapírt. Ha megsült, azonnal kiveszem a formából és rácson hagyom teljesen kihűlni! 
  6. Ha nagyon ropogós héjat szerettek, akkor még egy tíz percre betehetitek forma nélkül is a sütőbe sülni!

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További kenyérreceptek:

Fehér kenyér

Teljes kiőrlésű kenyér

Gyökérkenyér

Rozsos szendvicskenyér

krumplis formakenyér

szeretettel ajánlom:

Kategóriák