Szemetgyönyörködtető színű, mutatós, pehelykönnyű pogácsák, amik igazi kis ékszerei az ezerarcú ősznek! Vajas, sajtos, tejfölös gazdag tésztájuk van, és nagyon-nagyon finomak…
Ráadásul másnap és harmadnap is olyan puhák, mint a sütés napján!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 5 bögre fehér finomliszt (62,5 dkg)
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- 10 dkg puha, olvadt vaj
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- 1 teáskanál cukor
- 2 teáskanál só
- 1 bögre sült tök püré
- 3 evőkanál tejföl
- 15 dkg reszelt sajt
- 1 tojás
+ a tetejére egy felvert tojás + tökmag vagy reszelt sajt
Elkészítése:
- Az élesztőt futtassuk fel a cukorral elkevert langyos tejben.
- A többi hozzávalóval együtt lágy dagasszunk lágy, de nem ragadós tésztát! Ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá lisztet, fontos, hogy a tészta elváljon dagasztás közben az edény oldalától.
- Kelesztőtálban vagy konyharuhával letakarva kelesszük a duplájára a tésztát.
- Ezután nyújtsuk bő két centi vastagságúra a tésztát, szaggassuk ki közepes pogácsaszaggatóval, majd a tenyerünk éleivel sodorjuk meg őket.
- Sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztassuk a pogikat, majd kenjük meg a tetejüket felvert tojással, és virág alakban tegyünk a tetejükre 5-5 szem tökmagot.
- 180 fokos sütőben, nagyjából 20 perc alatt süssük őket addig, míg az aljuk és a tetejük szép aranyszínű nem lesz.
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További sütőtökös receptjeim: