Szerettem volna egyszer fényes, mézest sütni, aminek a színe intenzívebb, és természetesen pihe-puha. Ez lett az eddigi legfinomabb mézesem, köszönhetően a házi fűszerkeveréknek, és a plusz tojás sárgájának a tésztában. A fényt is tojással kenéssel oldottam meg.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂
Hozzávalók:
- 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
- két – két és fél bögre porcukor (20-25 dkg)
- 3 teáskanál szódabikarbóna
- 4 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
- 30 dkg margarin vagy vaj (én margarint is használtam már hozzá, azzal is puha maradt)
- 1 bögre méz (2,5 dl)
- 2 tojás + 2 tojássárgája
A kenéshez:
- 1 tojás sárgája elkeverve egy evőkanál tejjel
- pici tojásfehérje
Az írókához:
- 1 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
- 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő
- 1 kávéskanál citromlé vagy ecet
- ételszínezék, ha színeset szeretnétek
Recept a mézeskalács fűszerkeverékhez ITT!
Elkészítése:
1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk az enyhén megolvasztott margarint. Nálam ez úgy nézett ki, hogy mikróban egy picit megpörgettem a felkockázott vajat, és kivettem, mikor éppen hogy elkezdett megolvadni. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb!
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam. (Ha nagyon ragad a tészta, akkor adjatok még hozzá lisztet, lágy legyen a tészta, de ne ragacsos!)
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtjuk kb. fél-egy centi vastagra , majd tetszőleges formákat szaggatunk sütemény kiszúróval a tésztából.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, megkenjük a tetejüket a tojássárgás keverékkel, majd 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés) 8-10 percig sütjük őket, de semmiképpen sem több ideig!
7. Amint kivettük őket a sütőből, azonnal, még forrón átkenjük vékonyan tojásfehérjével is. Ezt akár a sárgája kenés után is megcsinálhatjátok, a sütés előtt, második rétegként, úgy is működik, de még fényesebb, ha kivétel után kerül rá a fehérje!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További mézeskalács receptjeim:
Rögtön puha mézeskalács írókával