Egy finom gombapörkölt nálam mindig az első helyen van, nem is tudok belőle eleget készíteni! Pláne ha nokedli van hozzá…
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A pörkölthöz:
- 1 kg csiperke gomba
- 1 nagy fakanál sertészsír
- 2 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál édes, őrölt fűszerpaprika
- egy-másfél teáskanál só
- 1 kis konzerv sűrített paradicsom (70 g) vagy két paradicsom aprítva
A nokedlihez:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 3 tojás
- egy és negyed bögre víz (kb. 3 dl)
- 1 mokkáskanál só
Elkészítése:
- A gombát megmossuk, megpucoljuk a tönkjét kiszedjük. Ha nagyon zsenge a tönk beletehetitek, én nem szoktam.
- Nagyjából négy részre vágjuk a fejeket.
- Felforralunk kb. két liter vizet, amiben a gombát egy-két percig forraljuk, majd leszűrjük. Erre azért van szükség, hogy a gomba kieressze a fekete levét, és szebb színű legyen a végeredmény.
- Elkészítjük a hagymás alapot: az apróra kockázott vagy aprított hagymát a zsíron megpirítjuk, rászórjuk a pirospaprikát, ráöntjük a leszűrt gombát.
- Felöntjük kevés vízzel, hogy éppen hogy csak ellepje, nem is kell teljesen!
- Hozzáadjuk a paradicsomot is, és nagyjából 30-35 perc alatt lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük.
- Közben kóstoljuk, ízesítsük, ha szükséges.
- Míg fő elkészítjük a nokedlit.
- A három tojást csomómentesen összekeverjük a sóval, a liszttel és a vízzel. Ha lágyabb galuskát szeretnétek, akkor még egy kis plusz vizet is adjatok hozzá!
- Egy nagy lábosban felforralunk két-három liter vizet egy evőkanál sóval, majd nokedliszaggatóval a tészta felét beleszaggatjuk. Kb 5-6 percig főzzük, közben kevergetjük. Ha elkészült, szűrőkanállal kiszedjük. A tészta másik felével is ugyanígy járunk el.
- Forrón tálaljuk őket, jó étvágyat hozzájuk!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További gombás recetjeim: