Barion Pixel

Finomfőzelék fasírtgolyókkal

Egy hatalmas kedvencem az édeskés finomfőzelék fasírttal, ám nem volt ez mindig így. Kiskoromban ugyanis eme menzadarab nem tartozott a kedvenc főzelékeim közé, de azóta már sikerült megszeretnem! Méghozzá nagyon is!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A főzelékhez:

  • 1 evőkanál zsír vagy két evőkanál étolaj
  • 450-500 gr mirelit vagy friss finomfőzelék alap 
  • egy bögre tej (2,5 dl)
  • 1-2 evőkanál kristálycukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál házi ételízesítő (elhagyható)
  • 3 púpos evőkanál fehér finomliszt

A fasírthoz:

  • 50 dkg darált hús (nálam sertés comb, de amivel szeretnétek:-)
  • 2 tojás
  • 3 gerezd fokhagyma átnyomva
  • egy csapott teáskanál őrölt fűszerpaprika
  • egy teáskanál só
  • fél mokkáskanál őrölt fekete bors
  • fél bögre zsemlemorzsa

    + 2-3 bögre étolaj a kisütéshez

Elkészítése:

1. A fasírtokhoz a tojást lazán felverjük, majd egy közepes méretű tálban a többi hozzávalóval együtt alaposan összegyúrjuk.

2. Ezután nagyobb teáskanálnyi adagokból golyókat formázunk, melyeket egy tányérra vagy tálcára sorakoztatunk.

3. Én ezúttal Air Frierben sütöttem őket, picit lefújtam őket olajjal, és míg készült a főzelék, pont kisültek! De egy kisebb lábasban, fazékban olajat is hevíthetünk, körülbelül fél-háromnegyed liternyit, annyit, hogy a fasírtok kellemesen úszkálhassanak, picit lebeghessenek.

4. A golyókat nagyjából tíz-tizenkettesével aranybarnára sütjük. Közben gyakran átkeverjük őket, hogy szép egyenletes színük legyen.

Egy apró trükk: Ha szeretnétek, hogy nagyon szép szabályosak és simák legyenek, akkor nedves kézzel újra gömbölygessétek meg őket, mielőtt az olajba dobjátok 🙂

5. Papírtörlőre szedjük őket.

6. A főzelékhez felolvasztjuk a zsiradékot, majd hozzáadjuk a mirelit zöldséget, a cukrot és a sót, ételízesítőt, majd két-három percig pirítjuk, közben kevergetjük.

7. Ezután felöntjük annyi vízzel, ami jól ellepi, és fedő alatt, közepes hőfokon, jó puhára pároljuk a zöldségeket.

8. A lisztet csomómentesre keverjük a tejben. Én a Mix-fixben rázom mindig össze, garantáltan csomómentes lesz, három-négy rázás után. Itt megtaláljátok: https://rupanerkonyha.hu/webaruhaz/

9. A tejes keverékünket lassan a főzelékhez csorgatjuk, közben folyamatosan keverjük egy habverővel. Mérsékelt tűzön összeforraljuk, besűrítjük, közben folyamatosan kevergetjük!

10. Ha nagyon sűrűnek találjátok, akkor adjatok hozzá még fél-egy bögre tejet! Én szoktam!

11. A fasírtgolyókkal tálaljuk, jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További főzelékreceptjeim:

Zöldbabfőzelék fasírttal

Tökfőzelék csirkepörkölttel

Idényfőzelék corndoggal

Kelkáposztafőzelék

Spenót

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák