Egy nagyon finom, forró leves, ropogós kenyérkockákkal!
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4-6 gerezd fokhagyma
- 1 bögre főzőtejszín (2,5 dl)
- 1 bögre tej (2,5 dl)
- 2 bögre víz vagy alaplé (5 dl)
- 1 púpos evőkanál fehér finomliszt
- 2,5 dkg vaj
- 1 púpos teáskanál só
- fél mokkáskanál bors
+ kruton a tálaláshoz
Ha nincs alaplevetek, akkor pici házi ételízesítőt vagy leveskockát használhattok!
Elkészítése:
- A hagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk, aprítjuk. A fokhagymát szintén megpucoljuk és fokhagymanyomón átnyomjuk.
- A vajat felforrósítjuk, rászórjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, és két-három perc alatt szép bézses színűre pirítjuk. Ha nem akar szép sima lenni, akkor adjatok hozzá még egy kis vajat!
- Öntsük fel a tejjel, keverjük azzal is csomómentesre, majd adjuk hozzá a tejszínt, a vizet, a sót, borsot, és sűrítsük be folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon főzve. Habverővel a legpraktikusabb keverni!
- Ezután tegyük bele az aprított hagymákat, és főzzük őket benne puhára. Közben kevergessük, és ha a végén túl sűrűnek találjuk, akkor hígítsuk pici tejjel. Sót még kívánhat, kóstolni kell közben!
- Én krutont készítettem mellé. A kenyeret felkockáztam, lefújtam olivaolajjal, megszórtam borssal és fokhagyma sóval és megsütöttem 200 fokos sütőben, alul-felül sütés programon!
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További leves receptjeim: