Hála a krumplipehelynek megspórolhatjuk a krumplifőzős, összenyomós történetet, és villámgyorsan alkothatunk könnyű, finom krumplis lángost, méghozzá olyat, ami nem szívja meg magát olajjal!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
- 4 evőkanál burgonyapehely
- 1 teáskanál kristálycukor
- fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
- fél bögre langyos tej (1,25 dl)
- fél-háromnegyed bögre langyos víz (szűk 2 dl)
- 2-3 teáskanál só
- 1 csipet szódabikarbóna
- 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír
+ étolaj a sütéshez
+ tejföl, sajt, fokhagyma a tálaláshoz
Elkészítése:
- Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
- Az összes hozzávalót beleöntjük egy dagasztótálba.
- Géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még vizet, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
- Ezután osszuk szét kb. 16 egyenlő részre a tésztát, majd formázzuk őket nagyjából gömb formára. Takarjuk le ismét, a legjobb, ha nejlonnal, majd hagyjuk őket szépen megkelni, nagyjából 15 perc alatt. Jól lisztezzük a deszkát és a tészta tetejét is közben, mert elég ragadós és lágy, de annak is kell lennie!
- Húzzuk szét őket lángos formájúra, és takarjuk őket vissza. A deszka legyen lisztes, amin pihentetjük, hogy n ragadjanak oda a lángoskák! Forrósítsunk fel olajat, majd süssük közepes hőfokon mindkét oldalukat szép aranyszínűre!
- Papírtörlőre szedjük őket, és mindkét felüket csepegtessük le alaposan!
- Tálaljuk sóval, fokhagymával vagy tejföllel és reszelt sajttal!
Jó étvágyat hozzá!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További lángos receptjeim: