Barion Pixel

Krumplipelyhes kenyér bögrésen

A kedvenc krumplipelyhes kelt tésztámból készült ez a csodaszép kenyér, ami pillekönnyű, és a krumplinak köszönhetően másnap is ugyanolyan puha.
Hála a krumplipehelynek megspórolhatjuk a krumplifőzős, összenyomós történetet, és villámgyorsan alkothatunk könnyű, finom krumplis kenyeret!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók 1 forma kenyérhez:

  • 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
  • 4 evőkanál burgonyapehely
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
  • egy és negyed bögre langyos víz (kb. 3 dl)
  • 2-3 teáskanál só
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 2 evőkanál étolaj vagy egy evőkanál zsír

Elkészítése:

  1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Az összes hozzávalót beleöntjük egy dagasztótálba.
  3. Géppel vagy kézzel lágy tésztává dagasztjuk, majd takarjuk le vagy tegyük kelesztőtálba, és hagyjuk nagyjából a kétszeresére kelni. Ha a tészta nem elég lágy, akkor adjunk hozzá még vizet, ha nagyon lágy, akkor pedig lisztet!
  4. A tésztát – ha megkelt – kerekre lapogatjuk a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután elkezdjük feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázzuk, majd szilikonos sütőpapírral bélelt, kenyérsütő formába (püspökkenyér!) helyezzük, ahol lefedve hagyjuk a duplájára kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, alul-felül sütés programra!
  5. Öt-hat helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszük, és hagyjuk további negyedórát pihenni, hogy a vágásaink szépen kinyílhassanak. Sütés előtt alaposan lespricceljük vízzel.
  6. Mehet is a sütőbe, ahol tizenöt perc múlva visszavesszük a hőfokot 180 fokra, és körülbelül további harminc-negyven perc alatt, szép aranybarnára, ropogósra sütjük! Ha nagyon pirulna a teteje, akkor teszünk rá alufóliát vagy sütőpapírt. Ha megsült, azonnal kivesszük a formából és rácson hagyjuk teljesen kihűlni! 
  7. Ha nagyon ropogós héjat szerettek, akkor még egy tíz percre betehetitek forma nélkül is a sütőbe sülni!

Jó étvágyat hozzá! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További kenyérreceptek:

Fehér kenyér

Teljes kiőrlésű kenyér

Gyökérkenyér

Rozsos szendvicskenyér

szeretettel ajánlom:

Kategóriák

További receptek

Dagasztás nélküli Berliner fánk (bögrésen is)

Dagasztás nélküli Berliner fánk (bögrésen is)

Lassan egész kis fánk arzenálom lesz, de nem tehetek róla, nagyon szeretem, minden formában. Ez a helyre kis fánkocska...

bővebben
Puha csupacsoki keksz – hét perc alatt megsül…

Puha csupacsoki keksz – hét perc alatt megsül…

Jöjjön ismét egy igazi, rohanó háziasszonyos összekutyulom, aztán hét perc alatt megsütöm recept! Elif...

bővebben
Diós tearudak (bögrésen is)

Diós tearudak (bögrésen is)

Isteni diós teasütemény, porcukorba hempergetve. Nagyon kiadós, olcsó finomság, kb. 130 darab jön ki a megadott...

bővebben