Ez egy nagyon finom túrós pogácsa. A krumpli és a túró párosa egy egészen különleges állagot eredményez. Olyat, aminek az evését képtelenség abbahagyni. Hatalmas sikere volt, mikor készítettem!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
- 25 dkg főtt krumpli áttörve/összenyomva
- 25 dkg zsíros túró
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 evőkanál zsír
- 2 teáskanál só
+ 1 tojásnak a sárgája a kenéshez
Elkészítése:
1. A hozzávalókat összegyúrjuk.
2. Két centi vastagra kinyújtjuk a tésztát, majd egy-két órára vagy éjszakára a hűtőbe tesszük tálban lefedve vagy lefóliázva.
3. Kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A szaggatót lisztezzük, ha szükséges.
4. Megkenjük a tetejüket a tojás sárgájával, ízlés szerint díszíthetjük is szezámmaggal, mákkal, majd 180 fokon, alul-felül sütés programon, sütőpapírral bélelt tepsiben, nagyjából 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük őket.
5. A megmaradt tészta széleket visszagyúrjuk, és újraszaggatjuk. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a tészta.
Jó étvágyat! 🙂
További pogácsa receptjeim: