A Gundel palacsinta egy örök desszert, ami szerintem páratlan, és aminek sosem tudok ellenállni. Elkészíteni pedig nem ördöngösség!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
A palacsintához:
- 2 tojás
- 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
- negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
- egy csipet só
- másfél bögre tej (3,7 dl), ha vastagabb palacsintákat szeretnétek, akkor elég egy bögre!
- 1 bögre szódavíz vagy szénsavas ásványvíz (2,5 dl)
- negyed bögre étolaj (0,6 dl)
A töltelékhez:
- 2 bögre darált dió (20 dkg)
- fél bögre habtejszín vagy tej (1,25 dl)
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- 3 evőkanál rum vagy 3 teáskanál rumaroma
- 1 csipet fahéj
+ tehettek bele rumba áztatott mazsolát, de nálunk az ki van zárva! 🙂
A csokoládé öntethez:
- 5 dkg étcsokoládé
- 2 tojás sárgája
- 1 evőkanál vaj
- fél bögre tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor (10-12 g)
- 1 evőkanál rum vagy egy teáskanál rumaroma
Elkészítése:
1. A tojásokat és a cukrot kikeverjük egy nagyobb edényben.
2. Ezután hozzáadjuk a lisztet és a sót, majd lassan, és kisebb adagokban hozzáadjuk a tejet, miközben folyamatosan keverjük, habverővel, vagy mixerrel.
3. Jöhet a szóda (vagy szénsavas ásványvíz), majd az olaj. A lényeg, hogy csomómentes legyen, ezért fontos, hogy az elején a tej kisebb adagokban kerüljön a liszthez. Ugyanis ha már az elején beleborítjuk az összes folyadékot, esélytelen lesz megszabadulnunk a csomóktól.
4. Ezután, ha időnk engedi, akkor érdemes egy fél órácskát állni hagyni, de ha nem akkor sincs tragédia.
5. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket! Felforraljuk a tejszínt a cukorral, majd az összes többi hozzávalóval összefőzzük, nagyjából 4-5 perc alatt.
6. Most következik a dolog kényesebb része, a sütés, de ez sem ördöngösség! Egyszer kell csak rájönni, vagyis nem adjuk fel: Fogjuk a serpenyőnket és nem teljes hőfokon, hanem egy minimálisan visszavéve a fokozatot, vagy a lángot, elkezdjük hevíteni a serpenyőt egy szűk kávéskanál olajjal. Mikor az olaj gőzölni kezd, akkor a serpenyő mozgatásával, futtassuk körbe a zsiradékot egy kicsit, csak hogy ne az egész a közepén maradjon.
7. Most tegyünk egy merőkanálnyi tésztát a serpenyőbe, és egy körkörös mozdulattal oszlassuk szét. Mikor a széle egy pici színt kap, akkor javaslom vagy egy késsel (teflon serpenyő esetén szilikon vagy műanyaglapáttal) nyúljunk alá egy fél centire, centire és mozgassuk körbe az egészet.
7. Ezután egy lapáttal (én szilikonnal szoktam) megemeljük a palacsintánkat és egy hirtelen mozdulattal átpördítjük. Amatőr, de nagyon hatásos megoldás! A tésztát innentől minden palacsinta előtt keverjük meg!
8. Egy kicsit sütjük még (10-20 másodperc), majd egy tányérra csúsztatjuk. Ennyi!
9. Az elkészült palacsintákat töltsük meg a töltelékkel és hajtsuk őket teszőlegesen össze. Én háromszög alakúra hajtottam, de fel is tekerhetitek!
10. Végül készítsük el a csokoládéöntetet: olvasszuk fel egy nyeles gyorsforralóban a tejszín a csokoládéval, vegyük félre a tűzről, majd egyesével, nagyon gyors mozdulatokkal keverjük hozzá habverővel a tojások sárgáját. Adjuk hozzá a többi hozzávalót is, és főzzük homogénné!
11. A palacsintákat a csokoládé öntettel lecsorgatva, forrón kínáljuk!
Jó palacsintasütést!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További palacsintareceptjeim: