Húsgolyós spagetti házias szósszal, nem egyserpenyős, nem 30 perces – viszont igazán tartalmas és gyerekbarát klasszikus!
Húsgolyós spagetti a Rupáner-konyhából! Kiadós, házias ebéd vagy meleg vacsora, lépésről-lépésre hogy még könnyebben követhesd a receptet!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Húsgolyós spagetti – így készítjük mi itthon!
Ez a finomság nálunk igazi családi kedvenc, amit időnként vasárnapi ebédre is előveszünk. Klasszikus paradicsomszósz, házi húsgolyókkal – laktató, kiadós fogás, amiért mindenki rajong.
Hozzávalók:
A húsgolyókhoz (egy jó nagy adaghoz, 4 személyre a fele is elég):
- egy bögre étolaj (1 dl)
- 50 dkg darált hús
- 1 tojás
- 1 fej apróra vágott vöröshagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma összetörve/zúzva esetleg fokhagymapor
- 1 csapott teáskanál só
- negyed mokkáskanál őrölt bors
A mártáshoz:
- 1-2 gerezd fokhagyma összetörve/zúzva
- 3 bögre sűrített (passata) paradicsom (kb. 500 g)
- fél-egy bögre víz
- 3-4 evőkanál kristálycukor
- fél mokkáskanál bors
- 3 ág friss oregánó lefejtve vagy fél teáskanál szárított
- egy csapott teáskanál só
A tálaláshoz:
- 500 g főtt spagetti tészta
- 15 dkg reszelt sajt
A húsgolyós spagetti Elkészítése:
1. Egy tálban a darált húst összekeverjük a hagymával, a tojással, a sóval, borssal, oregánóval.
2. Olajat hevítünk, amibe teáskanálnyi golyókat teszünk a darált húsos keverékünkből.
3. A golyóknak mindkét felét aranybarnára pirítjuk, majd kiszedjük őket. Én most jól megpirítottam őket, mert mi úgy szeretjük, de nem kell ennyire megsütni…
4. Egy lábasban olajat hevítünk, majd felöntjük a paradicsom sűrítménnyel, a vízzel, cukrozzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a fokhagymát, és alaposan összeforraljuk.
5. Közben a tésztát kifőzzük, a sajtot lereszeljük.
6. A mártást folyamatosan kóstoljuk, hígítjuk, fűszerezzük ízlés szerint, ha valamit hiányolunk.
7. Forró spagetti tésztával és reszelt sajttal tálaljuk.
Tálalási tippek:
A húsgolyós spagetti frissen a legfinomabb, amikor a tészta még al dente, a szósz pedig jól bevonja. A tésztát villára tekerve kis fézskekben tedd a tányérra!
Szórj rá frissen reszelt parmezánt vagy trappistát, és díszítsd bazsalikomlevéllel!
Jó étvágyat! 🙂
Ha tetszett a recept, gyere süss-főzz velem máskor is! 😊
📲 Kövess a közösségi oldalakon:
– Facebook
– Instagram
– TikTok
– YouTube
✨ Örömteli sütés-főzést – szeretettel visszavár: a Rupáner-konyha, ahol mindig vár valami finomság!