Barion Pixel

Profiterol fánk, habos vaníliakrémmel

profiterol vaníliakrémmel

Mennyei, pufi, pehelykönnyű égetett tészta, ami egyszerűen tökéletes, megtöltve habkönnyű, mégis gazdag vaníliakrémmel, és nyakon csorgatva a lehető legistenibb, sűrű csokoládészósszal! Káprázatos!

Ne ijedjetek meg a hosszadalmas, aprólékos leírástól, csak meg szeretnélek Titeket kímélni a kudarcoktól. Ha egyszer megcsináljátok, rá fogtok jönni, hogy egyáltalán nem nehéz feladat!

Itt most pontosan mérünk, hogy biztos legyen a siker, mert az égetett tészta nagyon kényes!

Hozzávalók a tésztához:

  • 2,4 dl víz
  • 110 gramm vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 135 gramm liszt
  • 4 tojás

Hozzávalók a vaníliakrémhez :
(Lazán megtöltve elég lesz, ha valaki sok krémmel szereti, másfél adagot készítsen!)

  • 2 bögre tej (5 dl)
  • 6 tojássárgája
  • kétharmad bögre kristálycukor (12 dkg)
  • egy vaníliarúd vagy egy-két teáskanál vaníliakivonat
  • 36 gramm keményítő

+ 1 teáskanál vaj

Hozzávalók a csokoládé szószhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • egyharmad bögre tejszín (0,8 dl)
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • egy nagy csipet só
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

  1. Először a krémet készítjük el.
  2. Egy nyeles tejes lábasban felforraljuk a tejet a vaníliával. Ha vaníliarudat használunk, akkor azt vágjuk hosszára ketté, majd kaparjuk ki egy éles késsel a magvacskákat az utolsó szemig, és azt adjuk a tejhez. A rudat magát is beleforralhatjátok, csak ne felejtsétek majd el, kivenni! Tegyük félre 15 percre.
  3. Addig keverjük ki szépen a tojást a cukorral egy sima habverő segítségével, majd keverjük hozzá a keményítőt is. Szép egynemű legyen.
  4. Ekkor kisebb adagokban öntsük, és keverjük hozzá a megpihent tejet is.
  5.  Ha ezzel megvagyunk, akkor egy szűrőn keresztül öntsük vissza a tejes keverékünket a lábosba.
  6. Közepes hőfokon, folyamatos kevergetés mellett sűrítsük be a krémünket.
  7. Mikor elkezd sűrűsödni, akkor először csomós, enyhén darabos lesz, de ne ijedjetek meg, gyönyörűen ki fog simulni.
  8. Ha sűrű, pudingszerű krémet kaptunk, akkor félrehúzzuk a tűzről, és elkeverünk benne egy teáskanál vajat, majd rögtön átöntjük egy kisebb tálba, amit azonnal lefedünk frissen tartó fóliával, méghozzá úgy, hogy közvetlenül a krémre tesszük. Erre azért van szükség, hogy ne tudjon bebőrösödni a teteje.
  9. Ha elkészültünk, akkor hagyjuk szobahőre hűlni, majd tegyük két órára a hűtőbe.
  10. A sütőt melegítsük elő 190 fokra, alul-felül sütés programon.
  11. A tésztához a vajat, a vizet, a cukrot és a sót forraljuk össze egy nyeles lábosban. 
  12. Közepes lángon tovább főzve egy spatula segítségével keverjük hozzá a lisztet. Először ez is csomós lesz, elrontottnak tűnhet, de na aggódjatok, gyönyörűen ki fog simulni. És itt van az a pont, ahol elbukhatunk, tehát nagyon figyeljetek! Amikor a tészta nagyjából összeáll, és szépen elválik egy nagyobb gombócban az edény falától, és sercegő hangot hallotok, onnantól még további három percig fogjuk FOLYAMATOS kevergetés mellett továbbfőzni. Ezt nem szabad elhamarkodni, különben nem megy ki elég víz a tésztánkból, és hát annak minden lesz a vége, csak jó profiterol nem!
  13. Most borítsátok át egy keverőtálba, majd hagyjátok öt percig pihenni.
  14. Addig a négy tojást keverjétek össze villával, csak éppen annyira, mint egy bundáskenyérhez.
  15. Ezután turmixgéppel vagy spatulával keverjük hozzá nagyjából négy részletben a tojást.
  16. Ha szép sima, akkor spatulával kavarjátok át még egyszer, majd végezzétek el a „V” tesztet! Ez azt jelenti, hogy nyúljatok be a tészta alá, emeljetek fel egy jó nagy darabot belőle, tartsátok a spatulát függőlegesen, és nézzétek meg, hogy ha lezúdul a tészta nagyja, akkor ami rajtamarad a spatulán, az egy nagyjábóli V betű formát kell, hogy képezzen. Ha ilyen, akkor jó. Ha még matt, és nincs v betű, akkor lehet, hogy picikék voltak a tojások, ezért keverjetek össze még egy tojást, és kisebb adagokban dolgozzátok azt is a tésztához, míg nincs meg a „V”.
  17. Ha ezzel megvagyunk, akkor szükségünk lesz egy habzsákra, amibe beletöltjük a tésztát. Nem kell hozzá semmilyen mintás díszítőcső, csak a sima kerek csövet használjuk.
  18. Sütőpapírral bélelt tepsire nagyjából 4 cm átmérőjű, két-három emeletes tornyocskákat nyomunk. Ez azt jelenti, hogy igyekszünk felfelé törekedni a halmokkal, nagyjából három nyomás, pici szünetekkel úgy, hogy a habzsákot végig függőlegesen tartjuk!
  19. Ha megvannak a halmok, amik per pillanat inkább habcsókok, vizes ujjal eligazgatjuk a tetejüket. Minden fánkocska lenyomása előtt bevizezzük az ujjunkat, és kicsit ellapítjuk a tetejükön képződött csúcsokat.
  20. Ezután pici vízzel spricceljük le a halmokat, nyugodtan jusson a sütőpapírra is víz!
  21. 25 percig sütjük, utána lekapcsoljuk a sütőt résnyire kinyitjuk az ajtaját, és további 10 percig hagyjuk őket száradni.
  22. Hagyjuk őket kihűlni, majd lyukasszuk ki az aljukat egy csillagfejű habzsák csővel, majd habzsák segítségével töltsük meg őket a krémmel.
  23. Hűvös helyen vagy hűtőben, lefedve tároljuk őket tálalásig.
  24. A csoki szószhoz olvasszuk össze a csokoládét a tejszínnel, majd ha már az egész egy gyönyörű folyammá olvadt, akkor adjuk hozzá a vaníliát, a vajat és a csipet sót.
  25. Ezt vagy a profiterolokra csorgatjuk közvetlenül a tálalás előtt, vagy bele is lehet őket mártani, és úgy tálalni.
  26. Ez a csokiszósz mikróban felmelegíthető, ha nagyon megszilárdulna, de csak néhány másodpercre van neki szüksége rá!

Jó sütögetést! 😊

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

A tészta receptötlete ITT!

profiterol vaníliakrémmel

További égetett tészta receptjeim:

Hartai fánk

Boldogi nagyrózsa

Churros

Tízperces pillefánk

szeretettel ajánlom:

Kategóriák